Гост в предаването "Стълбището" по Дарик радио бе Ваня Григорова, която се бори за кметския стол в столицата на последните местни избори, но остана на второ място след балотаж, загубен от кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев.

Чий авторитет е сринат след тези избори?

- Всеки има своята отговорност в ситуацията, но не бих казала, че нечий авторитет е сринат генерално. По-скоро хората свикнаха, че всички са маскари, което е много страшно. Настоявах в предизборната кампания да се следват някакви политически правила, да има някаква базова политическа култура. Опитвах се в голяма степен да не влизам в жълтини, в клюки, за да се води разговор по същество. Отговорността бе и на голяма част от медиите, на голяма част от политолози и социолози, тъй като още в началото те по никакъв начин не ме поставяха в играта. Те изхвърляха един от основните играчи от разговора въобще. Един месец не влязохме в кампания, поради мудните правила на БСП, поради което ние имахме точно един месец да водим политически разговор, който бе саботиран генерално, както от обществените организации, така и от мои опоненти.

Има ли значение дали Вашият вот е сто процента за Вас, дали част от него е политически, протестен, дали част от него е за идеите ви за града, или в момента разглеждате цялостната картина?

- Има значение, защото ако знаем каква част от вота е базирана на политическите виждания, на алтернативите, които аз изговарям, тогава ще знаем каква подкрепа ще има за тях. Опасявам се, че част от вота беше протестен, част от вота беше срещу сглобката и това отвращение от политическото лицемерие на национално ниво, което видяхме, което означава, че трудно може да филтрираме каква част от идеите, които аз представях, всъщност са подкрепени. Това се отнася и за другия кандидат разбира се. За мен по-големият проблем е, че не успяхме да се противопоставим на усилията за подтискане на избирателната активност, за демотивиране на софианци и това е най-големия ни проблем. Основният ни враг това е апатията.

- От 1 до 10, вярата ми в изборния процес към днешна дата е 6. Над средното, защото аз познавам изборния процес от позициията на член на СИК дълги години от 2004 до към 2013 и знам, че част от проблемите са в резултат на неволни грешки, които се правят в секционните избирателни комисии, но това което видях на тези избори беше тотален хаос. Хаос с машините, първо, че не бяха допуснати в първи тур, а след това, че бяха допуснати до втори тур по този начин. И с някои решения на ЦИК, които бяха взети в рамките на изборния ден, които до голяма степен посяват съмнения с честността на изборите.

Защо винаги се говори за кметското място с негативна конотация, че е трамплин за нещо друго? Вие искате ли да управлявате държавата и какво лошо има едни пост да е трамплин за нещо друго?

- Ако аз бях станала кмет на столицата, за мен това щеше да е възможност да покажа как може да се управлява в интерес на обществото, през това комуналните услуги да са изцяло в общински ръце. Първо качеството да е по-добро и второ да са на по-ниска цена. Неслучайно сочех Троян като пример. Това подценяване на модела Троян всъщност не позволи да се изговори именно това, защо това е правилно, а всъщност, когато сметопочистването да речем е в общински ръце, в Троян имат възможност таксата да е по-ниска. При нас в столицата това не е направено, именно поради тежкия социален ефект, който се очаква от тази реформа и сега в план-сметака на Столична община е записано, че таксата няма да се променя. Това може да се отлага, но трябва да се направи все някога.

До каква степен гледате с дългосрочен хоризонт на гласуваното Ви политическо доверие?

- Това, което правя и до момента и ще продължавам да го правя. За мен укрепването на трудовите права, подобряването на условията на труд, е базово условие за да се подобри стандартът на живот на гражданите. Трябва да осъзнаем, че синдикализмът не е нещо по-различно от политика. Когато искаш увеличаване на заплатите, когато искаш средства за обезпечаване на работата, там където си, това са политически искания. Когат искаш увеличаване на обезщетението за безработица, това е политическо искане.

С какво смятате, че спечелихте хората?

- С приземяването на политиката. Тя не е обещание за светло бъдеще, които са имагинерни - имагинерна модерност, имагинерна дигитализация без никаква конкретика. Трябва да се слезе на улицата, да вървиш по нея и да видиш какво точно трябва да се промени чисто физически, така че гражданинът трябва да се почувства чут и че ти си човека, който е изразител на неговите интереси, защото ти също вървиш по тази улица и срещат проблемите, които и той среща ежедневно. Докато продължаваме да говорим за светъл, зелен, модерен град, без да говорми в конкретика, няма как да накараш хората да разберат, че ти живееш техния живот и знаеш какво точно трябва да се промени.

- Заплащането в България е най-ниско в ЕС. Когато сме в такава конкурентна среда, няма как останалите икономики, които са по-конкурентни на нашата, да не изтеглят нашата работна ръка. Това означава ли, че ние трябва да поддържаме ниско заплащане и лоши условия на труд? За да задържим нашия човешки ресурс, ние трябва да му осигурим условия. Непрекъснато говорим за това, че трябва да създаваме условия за привличане на чуждестранни инвеститори, но защо не създаваме условия за задържане на българските специалисти?

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм