Има какво да се поиска от българските политици и на национално, и на европейско ниво, но промяната в начина на живот по отношение на екологията зависи и от нас самите. Това става ясно от участието в предаването “Кой говори” по Дарик на три вдъхновяващи жени, които не просто имат успешни и новаторски кариери, ами и дават личен пример със своето отговорно поведение към утрешния ден. В специалната рубрика “Смисълът” гости бяха Магдалена Малеева,  капитан на женския национален отбор по тенис и Симона Стилиянова, социален предприемач и активист за намаляване на отпадъците, които произвеждаме както индивидуално, така и на индустриално ниво. За успешното развиване на бизнеса с нулев отпадък пък разказа Блажка Димитрова.

В “Смисъла” три вдъхновяващи жени говорят за ползите от екологията

“Искам да видя по-амбициозни мерки по отношение на климата. Искам да видя всичко, което е начертано като пътека от “Зелената сделка”, от плановете за намаляване на емисиите се случва наистина”, каза Симона Стилиянова, запитана какви са очакванията ѝ от представителите ни в Европейския парламент.

Същото мнение изрази и Магдалена Малеева: 

“Искам да видя някой да говори в тази кампания за климатична адаптация. Идвайки насам (към Дарик радио - бел. ред.) чух, че вече има наводнения във Видин. В Сименово, където живея, едва е поваляло два-три часа и улиците са вече наводнени. Екстремните прояви на времето се увеличават, те са се увеличили с 30% през последните 30-40 г. Не съм чула нито един български политик да говори за адаптация. България е застрашена от безводие - то е видимо”.

Оказва се, че април месец е бил рекордно топъл в световен план, а 2023 г. е най-топлата година, откакто се измерват температурите

“Климатичните промени водят до абсолютно непредсказуемо поведение на времето - наводненията от м.г. по българското Черномерие, всичко това се случва от климатичните промени, незаконната сеч и липсата на каквито и да било мерки за климатична адаптация”, обясни Симона Стилиянова.

Тя уточни, че единственото нещо, което е чула преди време в тази посока е било от Борислав Сандов от “Зелено движение” за внедряване на системи за ранно оповестяване. Било обаче за първи и последен път.

Лесно, евтино и удовлетворяващо”, така Блажка Димитрова описва философията на нулевия отпадък, която успешно развива бизнес с нулев отпадък. Тя разказа за начина, по който се е “запалила” но нулевия отпадък в репортаж пред репортера Мариана Корчакова.

“Излязох с един плик с отпадъци, от него капеше нещо важно. Видях се в една витрина, държейки този плик и виждайки себе си с този найлонов плик осъзнах, че всеки ден изхвърлям по един найлонов плик с опаковки”, разказа Блажка Димитрова.

Тогава тя отворила лаптопа и потърсила как да не хвърля отпадъци в интернет. И вече 13 години следва философията на нулев отпадък, като купува неопаковани насипни продукти в свои собствени буркани или торбички.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.

Това предаване се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“.

Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.