Празнична програма, която ще даде начало на честванията на 110 години от обявяването на Балканската война, очаква посетителите на традиционния общоселски събор в Ситово, който ще продължи три дни.

Честванията са под патронажа на Регионалния исторически музей-Пловдив и с подкрепата на ВМРО.

Днес от 20.30 часа трупата на театър "Сълза и смях" ще представи постановката "Съвършената-Преподобна Стойна". Представлението е благотворително в полза на читалището.

Утре на площада на селото ще се състои традиционното изложение "Улица на занаятите". Слово за ролята на Родопския отряд в боевете през октомври и ноември 1912 г. ще изнесе директорът на Историческия музей в Пловдив д-р Стефан Шивачев. Ще бъдат представени материали от фонда на музея. 

Историческата възстановка на събитията от 05.10.12 г. на връх Модър и Комаров камък с участието на Комитет "Родолюбие" ще започне 11,30 часа, а в 12,15 часа – Детски кулинарен конкурс.

В понеделник, 15 август, честванията ще продължат с водосвет и литийно шествие до параклис "Успение на Св. Богородица“, освещаване и раздаване на курбан и културно-музикална програма.

За събора в Ситово пристигат Ангел Джамбазки и Александър Сиди.