В рамките на фестивала FUN Навън в Трявна се проведе състезателна игра „Зелено ориентиране“. Нямаше ограничение за възрастта на участниците в отборите, които можеха да са максимум по 5 човека. В състезанието се включиха 8 отбора, най-вече от деца и младежи, но имаше и 2 отбора, съставени от семейства-гости на Трявна. Участниците трябваше да посетят 8 зелени точки, разположени в целия град.

На всяка точка ги очакваше един доброволец, който следеше за изпълнението на поредното предизвикателство, свързано с опазване на природата и биоразнообразието в региона: да напишат имената на птиците, които са на картинките, да определят различните  видове отпадъци къде се събират, да посочат основните замърсители на въздуха и т.н. Част от участниците показаха завидни знания. Бързината също имаше значение, защото на някои от точките материалите бяха в ограничено количество и последните трябваше да положат допълнителни усилия, за да си ги набавят. По маршрута участниците заснемаха и забележителности на Трявна, които също бяха оценени.

Победител беше отборът на „Гъбките“, но всички участници обогатиха знанията си за опазването на природата и биоразнооблазието в Трявна. Наградите на победителите също бяха с еко насоченост – опаковки за многократна употреба за закуските в училище, материали, свързани с кампанията „Лято без сламки“ и много други.

Организатор на събитието е ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово при Габровската търговско-промишлена палата със съдействието на организаторите на фестивала от община Трявна.

Събитието е посветено на Европейската година на младежта и на Международния ден на младежта 12 август.