В Плевен ЛЕВИЦАТА води активни преговори с проф. д-р Янко Янев за водач на листата за 15-ти МИР-Плевен в предстоящите на 9-ти юни Парламентарни избори. Това съобщи в пресклуба на БТА в Плевен областният координатор на ЛЕВИЦАТА, Иван Мандински.

„Това е един виден българин, който заема престижни международни позиции в сферата на ядрената енергетика, една от които е зам.-председател на Борда на управителите на Международната агенция за атомна енергия.

С тази кандидатура, ние искаме да заявим ангажимента на ЛЕВИЦАТА към енергийната сигурност и независимост на България, като ще дадем и знак на плевенчани за нашата ангажираност към построяването на АЕЦ „Белене“, каза Иван Мандински.

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков каза:

“Проф. Янко Янев е един изключителен капацитет, въобще в енергетиката с огромни лични заслуги за изграждането на ядрената централа в Козлодуй, както и за проектирането и реализацията на лицензите за площадката за АЕЦ „Белене“.

Това е един човек с много ясно виждане за технологичния начин да реализираме „Белене“ с активно участие от страна на Франция – Фраматом с активно участие на „Дженерал електрик“. Той беше в основата на преговорите преди 10 и повече години за тяхното привличане към проекта „Белене“.

Румен Петков очерта разликата между ЛЕВИЦАТА и всички останали формации, които са заявили желание за участие в изборите:

„На изборите за Европарламент и за българско Народно събрание, ние гледаме като обвързващ акт, обвързваща политика, защото ние, за разлика от всички досегашни представители в Евро парламента, много ясно сме формулирали основните си задачи в Европейския парламент и институции, и разбира се политиките, които ще предложим на българските избиратели за бтлгарския Парламент. Става дума за европейска ясна политика за мир, европейска ясна политика за преосмисляне на Зелената сделка и за нейното адаптиране към обективната реалност в момента, българската политика за защита на селското ни стопанство и нашата индустрия, и българската политика за защита на нашата образователна система, системата ни на здравеопазване, както и на българската история“.

Иван Мандински каза, че на областно ниво ЛЕВИЦАТА ще направи всичко възможно за участие в изборите с пълна листа. 

Румен Петков припомни, че за участието си в изборите на 9-ти юни ЛЕВИЦАТА ще се регистрира днес - 22-ри април.