„На местата в област Кърджали, където има концентрирано население с нисък социален статус, които биха могли да бъдат обект на манипулирани и местата в ромските махали, ще имаме по-засилено полицейско присъствие с оглед предотвратяване на някакво въздействие, което може да бъде упражнено спрямо тях”. Това заяви на нарочна пресконференция във връзка с организацията на изборите на 27 октомври директорът на ОД на МВР в Кърджали старши комисар Атанас Илков.

Той съобщи, че днес в областната администрация са пристигнали  бюлетините за произвеждането на изборите на 27 октомври, които ще бъдат раздадени на общинските избирателни комисии.  ОД на МВР е създала организация за тяхната охрана до местата, където ще бъдат съхранявани с останалите изборни книжа. „Имаме готовност в деня преди изборите да поемем охраната при  транспортирането им до всичките 520 СИК, както и охраната на самите комисии”, каза старши комисар Атанас Илков.  

По думите му в охраната на обществения ред по време на изборите и в деня за размисъл ще бъдат ангажирани 476 служители, които ще участват в охраната на 520 секционни избирателни комисии, обособени към 7-те Общински избирателни комисии в област Кърджали.

Директорът на ОД на МВР в Кърджали съобщи още, че в полицията досега са постъпили 8 сигнала за нарушения на изборното законодателство, като при 4 от тях проверките от страна на органите на реда са приключили, а по останалите 4 продължава да се работи. Те са свързани основно с увреждане на предизборни материали, предизборни събития с висок шум, възпрепятстване на ползване на помещения, където трябва да има предизборни прояви.

Най важното е, че нямаме към момента сигнали за купуване и продаване на гласове.  Няма и образувани досъдебни производства, подчерта старши комисар Атанас Илков.