Интерактивният спектакъл „Мистерия на тракийския Херос“, създаден  по мотиви от древния тракийски епос, ще бъде представен в Европейската нощ на музеите – на 18 май, от 21 ч. в Градската градина в София, срещу Двореца, където в момента е разположена арт-инсталацията „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било". Входът за всички зрители е свободен.

Събитието е организирано от Академия Орфика, а постановката е с вдъхновяващо послание от авторска музика, завладяваща хореография и танци. Спектакълът отнася съвременната публика в сакралното време и пространство на Древна Тракия - свят на Мистика и Дух.

Възстановката е част от програмата и на Фестивал Тракийски Мистерии, който се провежда ежегодно на емблематични за древната ни история места. В Нощта на музеите се поставя началото на новия сезон на фестивала, чиято кулминацията тази година ще бъде на Античния театър в Пловдив, на 29-ти септември (неделя).

„Познанието на траките и знанието ни за тракийската цивилизация години наред са "заключен извор" за българите и съвременния свят. Пред високите и високоизмерни концепции за живота на траките, ние днес изглеждаме като аборигени“, отбелязва директора на фестивала Пламен Иванов.

Столичани и гостите на София ще имат обаче първи възможността да гледат този спектакъл, който няма аналог и ни пренася назад във времето, в епохата на Древна Тракия. Той ще се представи като тематичен диалог в арт-пространството на инсталацията „Между миналото, което е на път да се случи, и бъдещето, което вече е било" на художника Красимир Терзиев.

Повече информация може да намерите на сайта на Академия Орфика, и на официалните страници на събитието в социалните мрежи.