В България ежегодно се раждат около 500-700 деца с вродени сърдечни малформации, но при навършване на 18-годишна възраст се затруднява проследяването на болестта им. За това предупредиха лекари от Дружеството на кардиолозите в България.

Когато децата станат пълнолетни, детските кардиолози вече нямат право да ги преглеждат и това да бъде заплащано от Националната здравноосигурителна каса.

Ендокринолози измерват кръвната захар в Сливен

Друг проблем е липсата на регистър на пациентите с вродена сърдечна малформация и затова не се знае истинският им брой.

Специалистите настояват за създаването на поне още един референтен център на територията на голяма университетска болница за тези пациенти, както и да се обмисли възможността всеки болен да носи в себе си малка пластика, съдържаща информация за заболяването му.

Прогнозите за 2030 г. са, че дотогава 11% от възрастните с вродени сърдечни малформации ще бъдат над 60 години.

Проблемите в анестезиологията с д-р Филип Абединов

Честотата на юношите и възрастните с вродени сърдечни малформации нараства, заяви проф. Анна Кънева - началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница. По думите й този тип пациенти имат специфични проблеми. Затова се налага проследяване през целия живот.

Проф. Кънева отбеляза, че у нас годишно се раждат от 500 до 700 деца с вродени сърдечни малформации и обясни какво става с тях, когато те навършат 18 години и излязат от детската възраст.

Тя подчерта, че у нас липсва и регистър на този тип пациенти. По думите й около 20 000 пациенти с вродени сърдечни малформации над 18 години са някъде в България.

Ендокринолози от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" измерват кръвната захар в Сливен

Психологът Мира Маркова допълни, че е много голям стресът за 18-годишните пациенти, които вече не могат да отидат при кардиолога, който ги е преглеждал от новородени.

Цветослав Найденов разказа за заболяването си коригирана транспозиция на големите артерии и проблемите, с които се сблъсква като пациент.

Според специалистите е нужна по-добра колаборация между кардиолозите на децата и на възрастните, за да се подобри грижата за тях.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм