Екип от Центъра за изследване на ваксини към Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ успешно тества универсална ваксина срещу много щамове на грип. Въвеждането на лекарството в клиничната практика значително ще намали риска от тежко заболяване. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science Translational Medicine, съобщават от БГНЕС.

„Moderna” с обещание за ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.

Съществуващите противогрипни ваксини предпазват само от четири щама: два за грип А и два за грип В. Тъй като всеки сезон се появяват много повече варианти, учените трябва да предвидят кои от тях ще бъдат доминиращи, за да ваксинират населението срещу тях. Следователно противогрипните ваксини се разработват всяка година и трябва редовно да се актуализират.

Новото лекарство е изследвано в ранни клинични проучвания при 52 здрави възрастни, на които е дадена една от двете дози. Повечето участници са получили по-високата доза като първична инжекция, последвана от бустер. Експериментална грипна ваксина накара имунната система да произвежда "кръстосано реактивни" антитела. Година след ваксинацията субектите показаха антитела срещу много щамове на грип тип А, една от двете основни групи на вируса. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм