Спасителните екипи в Япония предупредиха за кални свлачища и наводнения, тъй като една от най-големите бури през последните десетилетия връхлетя страната, съобщи Би Би Си.

За трети път на 19 септември, но в различни години: Мощно земетресение в Мексико взе жертви (снимки)

Тайфунът Нанмадол уби най-малко двама души и рани 90 други, откакто достигна южния остров Кюшу в неделя сутринта.

На девет милиона души е казано да се евакуират, а повече от 350 000 домове са без електричество.

Прогнозите предвиждат до 400 мм дъжд през следващите 24 часа.

След бурята: Поморие остава без ток, Бургас разчиства щетите

Държавната телевизия NHK съобщи, че един човек е загинал, когато колата му е била потопена в наводнение, а друг е починал, след като е бил затрупан от свлачище. Още един човек остава в неизвестност, а други 87 са ранени.

Супертайфунът донесе пориви до 234 км/ч, разрушавайки домове и спирайки транспорта и бизнеса. Това е еквивалентно на ураган от категория четири или пет.

Столицата Токио претърпя проливен дъжд, като линията на метрото Tozai беше спряна поради наводнения. Услугите на скоростните влакове, фериботите и стотици полети са отменени; магазините и предприятията са затворени. Местни видеозаписи показват откъснати покриви на сгради и прекатурени билбордове.

След урагана в Бургаско: Бедстващи на остров Св. Иван и спасен зад борда

Премиерът Фумио Кишида отложи посещението си в Ню Йорк, където трябваше да произнесе реч пред Общото събрание на ООН, до вторник, за да наблюдава въздействието на бурята.

Прогнозите са, че бурята ще се обърне на изток и ще премине над главния японски остров Хоншу, преди да излезе в морето до сряда.

Стотици хиляди евакуирани в Япония заради приближаването на тайфуна Нанмадол

Учените прогнозираха активен сезон на ураганите тази година, повлиян от природния феномен, известен като Ла Ниня.

По-високите температури на морската повърхност в Атлантическия океан и Карибите в резултат на изменението на климата също могат да повлияят на честотата и интензивността на ураганите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм