Семейство, излязло на разходка, е блокирано на остров Свети Иван край Созопол, а мъж е паднал зад борда на лодка. Това са част от сигналите, постъпили в Областната администрация в Бургас след урагана, който премина през Южното Черноморие в следобедните часове.

Бурята в Бургас - кратък, но страшен финал на лятото

Около 10 яхти са били завлечени от порта в акваторията на Поморие при преминалия с пориви 100 км в час и 2, 8 м в секунда, ураганен вятър - 2,8 м в секунда по данни на ХМО Варна.

От лодка в морето зад борда е паднал мъж, който в момента се издирва. Уведомена е Морска администроция.

Два часа след урагана мъжът е забелязан и спасен от капитан на яхта.

Оранжев код за Варна в неделя

Сигналите за блокирани улици от паднали дървета в момента са над сто. Освен тях, улици са блокирани от паднали изолации на жилищни сгради, контейнери и ламарини. Разрушен е и терариум в парк Езеро. От Община Бургас уточняват няма избягали змии и други влечуги. Пострадала е основно конструкцията.  

Очакват ни валежи, гръмотевици и силен вятър

В Поморие е най-тежко положението. Наводнени са улици, няма електричество, основните пътни артерии са блокирани, кметът е свикал кризисен щаб.

В Словения заваля сняг

В Бургас жилищен блок остана без покрив, напълно отнесени са изолации и дори навеси. 

Пет селища на територията на общината са без ток, а две пътни артерии са затворени за преминаване. 

Към 21.00 часа обобщените данни за нанесените щети сочат, че трима са леко пострадали от бурята. Сред тях и 16-годишно момиче, постарадало от батут. То е настанено в болница с счупена ключица. 

Семейството, което бедстваше на остров Свети Иван край Созопол беше успешно прибрано. А падналият зад борда на моторна лодка мъж, намерен от екипаж на друга яхта и спасен. 

Най-тежко е положението в Поморие, където пътните артерии не са почистени от падналите дървета и големите количества дъжд, електричествототам все още е прекъснато. Кметът на Поморие е свикал кризисен щаб за планиране на действията.

Компетентните органи продължават работа по отстраняване на нанесените щети. Много доброволци се включиха в помощ на аварийните служби.

През периода на вилнеещата буря в областния дежурен център са постъпили сигнали за десетина яхти в Поморие, отнесени от бурята навътре в морето. За падналя зад борда ветроходец. Акцията от Спасителния кризисен център-Варна се е оказала без нужда, тъй като хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек. Той е добре.

Жена в к-с „Изгрев“ е с порезни рани от счупени стъкла.

Трима рибари от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от силните пориви на вятъра, но са били извадени на брега в добро състояние.

Новините от Бургас