Стотици хиляди хора в Япония бяха призовани да евакуират домовете си на фона на предупреждения за "безпрецедентни" рискове от приближаваща буря, съобщи Би Би Си.

Бурята в Бургас - кратък, но страшен финал на лятото

Тайфунът Нанмадол се очаква да достигне остров Кюшу в неделя.

Ветровете могат да достигнат 270 км/ч, а в някои райони могат да паднат 500 мм валежи само за 24 часа.

За Кюшу е в сила "специална тревога" с предупреждения за свлачища и наводнения. Влаковете и полетите са отменени.

Карловско е под вода, реката заля къщи и улици (видео)

Кюшу е най-южният от четирите острова, които съставляват основната част на Япония и има население от над 13 милиона души.

Това е първото специално предупреждение, издадено някога извън префектура Окинава, която се състои от по-малките, отдалечени острови в Източнокитайско море, съобщава Japan Times.

Проливен дъжд предизвика наводнения в Истанбул (видео)

След като тайфунът достигне сушата, се очаква да се обърне на североизток и да се придвижи нагоре през централна Япония към Токио.

Освен това се очаква да запази голяма част от силата си дори след като достигне сушата.

Силна буря наводни улиците в Скопие (видео)

Служител от японската метеорологична агенция каза пред репортери в събота: „Има рискове от безпрецедентни бури, високи вълни, бурни вълни и рекордни валежи“.

Нанмадол, добави служителят, има потенциала да бъде по-лош както от тайфуна Джеби през 2018 г., който остави 14 мъртви, така и от тайфуна Хагибис, който причини широкомащабни прекъсвания на тока през 2019 г.

Буря остави без ток Синеморец за повече от 16 часа

Агенцията също предупреди, че някои домове, особено в южната част на Кюшу, ще бъдат изложени на риск от срутване, и призова жителите да потърсят убежище в здрави сгради.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм