Апел за безвъзмездно даряване на кръв отправя екипът на Отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив. Количествата, които в момента постъпват, са силно ограничени, тъй като по време на Коледните и Новогодишни празници броят на донори значително е намалял, а потокът от пациенти нараства. 

"Кръвта е жизненоважен ресурс, който може да спаси много животи. В момента имаме неотложна нужда от всички кръвни групи, но най-вече от А+ и А-, затова молим както роднините на пациентите, така и всички съпричастни хора да се отзоват. С тяхна помощ и дарение ще помогнем на нуждаещите се и особено на спешните случаи“, заяви началникът на отделението д-р Цвета Салабашева. 

Всички здрави хора от 18 до 65-годишна възраст, които желаят да дарят кръв, може да го направят на бул. „Пещерско шосе“ 66 в кабинет номер 6 от понеделник до петък от 8:00 до 14:00 часа, без предварително записан час. Както и в Районния център по трансфузионна хематология на бул. „България“ 234 Б от понеделник до неделя от 8:00 до 18:00 часа. 

Кръвта е необходима в почти всички лечебни звена на най-голямата болница у нас, тъй като ежедневно се извършват множество операции, като много често се правят вливания на деца в отделението по детска онкохематология, припомни началникът на отделението.