На пътуването, което дава сила и което пречиства духа и мисълта Юлияна Дончева посвещава своя първи роман. Книгата е озаглавена „Пътят“ и ни предизвиква да отправим поглед към себе си, в равносметка за изборите, които всеки от нас днес е свободен да прави. 

В "Ники Кънчев Шоу" Юлияна разказва, че историята е вдъхновена от идеята за промяната, съпътстваща всяко изпитание, което срещаме в живота си. Премеждията, с които е осеян пътя на героите, съвпада с емоционалната им трансформация. Всеки един от тях изминава най-дългия преход в България-от връх Ком до нос Емине, в името на някаква лична мисия. Пътят, който преминава по билото на Стара планина е много впечатляващ, но и изпълнен с постоянни  предизвикателства, които провокират естествените реакции на героите. Посланието, което носи романът е за това колко е важно да преосмислим допуснатите грешки, да търсим промяната и да осъзнаем свободата, която имаме. А свободата е в това сами да изберем какъв да бъде пътят ни – „равен и еднообразен, лъкатушещ в неизвестното или полет над всички“, както споделя авторът.

Това не е първата книга на Дончева, която пусна няколко четива за здравословен начин на живот, но сега изпитанието за нея е по-сериозно. Идеята за написването на роман е проект, по който Юлияна Дончева работи в продължение на няколко години, споделяйки, че в началото са ѝ липсвали интересна история и смелост, с която да започне. „Имах нужда да предприема едно дълго духовно пътуване, което да ме спаси от огромното изпитание, пред което се изправи човечеството. „Пътят“ се превърна в моето спасение – заживях в един свят, който сама изграждах, който пренасяше мислите и емоциите ми на места, които в този момент бяха физически недостъпни не само за мен.“, разказва Юлияна. 

„Пътят“ излиза в книжарниците под логото „Анишър“ на издателство „Егмонт“. Автор на оригиналната корица е художникът Стоян Атанасов.

Цялото интервю с Юлияна Дончева може да чуете и видите ТУК.