Украинският град Николаев въведе необичайно дълъг полицейски час, от петък вечерта до понеделник сутринта, докато властите се опитват да разкрият сътрудници на руските сили, съобщи Виталий Ким, областният управител на Николаевска област, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Амнести изцяло подкрепя доклада за Украйна, критикуван от Киев

Градът беше подложен на обстрел по време на руското нашествие, започнало на 24 февруари. Той се намира в близост до окупирани от Русия части на стратегически важната Херсонска област, където Украйна планира да проведе контраофанзива.

Ким увери жителите, че полицейският час от 23 ч. днес (20 ч. по Гринуич) до 5 сутринта в понеделник (2 ч. по Гринуич) не означава, че градът е изложен на предстоящо нападение.

"Няма признаци на обграждане. Градът ще бъде затворен през уикенда. Моля, проявете разбиране. Работим и по залавянето на колаборационисти. Някои квартали ще бъдат подложени на проверки", съобщи губернаторът в Телеграм.

Миналия месец Ким вече предложи награда от 100 долара за информации за хора, които разкриват на окупаторите месторазположението на украинските войски или им помагат да установят координатите на потенциални цели за обстрел.

"Честните хора няма от какво да се страхуват. Носете си документите за всеки случай. Можете да разхождате кучето си недалеч от дома си, децата могат да играят в двора на блока, но се опитайте да си стоите по домовете", добави областният управител.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм