Противовирусните мерки в Пловдив и областта ще бъдат удължени, но без това да важи за грипната ваканция.

Решението бе взето на днешното заседание на Областния щаб, откъдето отчетоха спад на заболеваемостта от остри респираторни или грипни заболявания в града и региона при хората до 65-годишна възраст, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция  д-р Сийка Димчева.

Грипна ваканция в 6 общини на област Хасково

Вирусът все още обаче циркулира на територията на Пловдив и областта, добави тя. Над 60% от изследваните проби са с изолиран грипен вирус тип А.

Според последните данни най-висока е заболеваемостта във възрастовата група над 65 години и продължава да расте, висока остава и в групата от 30 до 64 г. Драстичен спад има във възрастовите групи от 0 до  4 г. и от 5 до 14 г., значително намалява и в групата от 15 до 29 години. 

Ако няма увеличение на заболеваемостта в града и региона, учениците ще се върнат на училище на 6 февруари, след междусрочната ваканция.

Обявиха за неучебни последните два дни на януари в Сливен

Противоепидемичните мерки остават в сила до 10 февруари. Те включват преустановяване и провеждането на извънкласни занимания с ученици, на плановите консултации на бременни, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в болниците. Детските градини ще работят при завишен контрол, като болните ще се връщат.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм