Професията на учителя в България е под огромен натиск, със значителен брой работещи учители и директори в пенсионна възраст, съобщават от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Почти 10% от учителите и 20% от директорите са в тази категория. В някои градове като София, Варна и Стара Загора, тези числа са още по-високи. Пловдив е на 4-то място по работещи пенсионери в училищата.

Образователната система се бори да привлече нови директори за 276 училища в страната, но кандидатите са малко, като за 33 школа интересът към директорския пост е нулев.

Според 90,1% от участниците в национално изследване на Синдикат „Образование“, връщането на изикването за концепция за стратегическо управление на институцията за период от три години, която беше изисквана преди четвърт век, е грешка, лишена е от експертна логика.

Въпреки заплатите над средната за страната, младите учители не са заинтересовани поради нарастващите задължения и честите обвинения от институции и родители.

Докато учителите не получат необходимите инструменти за дисциплина в клас и свобода в работата си, младите няма да остават в системата, считат от Синдикат „Образование“.