Учител в Димитровград отказа да получи наградата си днес по време на тържеството за 24 май с аргумента, че не одобрява водената политика в сферата на образованието и нагласените конкурси. Това се случва за първи път, откакто в града съществува традицията за тези отличия.

Мария Милкова е старши преподавател по история с дългогодишен стаж в ОУ „Пенчо Славейков“, чийто колектив я предлага за приза, а номинацията утвърждават общинска комисия и местният парламент. Днес тя им благодари за възможността да заяви публично позицията си и честити празника на ученици, просветители и граждани.

Традиционно на 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, дейци на културата и ученици. Поздравиха ги кметът Иво Димов и председателят на общинския съвет Гергана Кръстева.

Двама възпитаници на ПМГ „Иван Вазов“- Теодор Казаков и Калоян Добрев, получиха грамоти „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”. Зрелостниците са и носители на приза „Символ на гимназията” за значими постижения и издигане авторитета й през целия им период на обучение.

Таня Канева, старши учител в Детска градина „Звънче” и преподавател с дългогодишна практика, получи званието „Учител на 2023 година“ в направление „Предучилищно и училищно образование”.

Татяна Къшева, старши учител по професионална подготовка „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” в Професионална гимназия „Проф.д-р Асен Златаров”, бе отличена в направление „Природо-математически науки”.

Калоян Добрев, старши учител по английски език в Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров” грабна приза в направление „Хуманитарни науки”. Калоян Добрев е старши посланик на Европейския парламент в България, като двама от учениците му са избрани да участват в международни форуми.

Лушка Тонева, старши учител по музика в прогимназиален етап в Основно училище „Алеко Константинов”, е с 18-годишен педагогически стаж, а от 2012г. е преподавател там и вече 10 години е ръководител на вокална група „Щастливците” към училището. Днес тя получи наградата на общината в категория „Изкуство”.

Специалния приз на Община Димитровград „Деец на културата” за 2023 година получи Ирина Костадинова – председател на Народно читалище „Христо Ботев - 1902” от 2008 г. и художествен ръководител на танцов състав „Тракия”. Тя е инициатор и създател на инициативата „Хора за хората”, която стартира през декември 2014г. и се провеждана ежеседмично в Димитровград, за което получава плакет от кмета на общината. През 2021 г. е удостоена и с грамота от Министерство на културата за принос в развитието и утвърждаването на читалищното дело.

Традиционно общоградското честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий в Димитровград започна с Парад на буквите, в който се включиха възпитаници на училищата, водени от  Забавно-духов оркестър, танцов център „Галаксико“, хор и мажоретки от ОУ „Пенчо Славейков”.

В община Димитровград има осем основни училища, едно обединено и едно средно, две профилирани и една професионална гимназии, в които се обучават близо 4211 ученици от I до XII клас.