За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, надеждният източник на домашно отгледана храна ще бъде задължителен.

Просто би било твърде скъпо и рисковано да се разчита на доставки на ракети за задоволяване на хранителните нужди на колонистите.

Имайки това предвид, учените проучват начини за оптимизиране на космическото земеделие, съобщи Ройтерс.

Космическото земеделие

В контролирана оранжерия в университета Вагенинген в Нидерландия, изследователите вече са идентифицирали начин, който показва възможност за подобряване на добивите на култури в симулирана марсианска почва, с различни култури, отглеждани заедно по метод, наречен „intercropping“ (междинни култури - бел. ред.), въведен от древните фермери на маите.

Доматите растат два пъти по-бързо в симулирана марсианска почва В своите експерименти изследователите отглеждат чери домати, грах и моркови заедно в саксии. Доматите, отглеждани по този начин, произвеждат около два пъти по-голям добив от домати, отглеждани самостоятелно - или "монокултурирани" - в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове.

Доматите също са цъфнали и узрели по-рано, като са дали повече плодове на растение и са имали по-дебели стъбла. Добивите от грах и моркови не са се увеличили при междуселищни култури.

„Тъй като това е пионерско изследване, при което за първи път тази техника за смесване на култури се прилага в космическото земеделие, ние наистина не знаехме какво да очакваме.

И фактът, че работи много добре за един от трите вида, беше голяма находка, върху която сега можем да изградим по-нататъшни изследвания.

Сега е само въпрос на коригиране на експерименталните условия, докато намерим най-оптималната система.

Могат да бъдат различни видове, повече видове, различно съотношение на видовете“, каза астробиологът Ребека Гонсалвес, водещ автор на изследването, публикувано в сряда в списание PLOS.

Как учените създадоха марсианска почва

Културите са отгледани в симулиран марсиански реголит - почва без органична материя - разработена от изследователи на НАСА, която е почти перфектно физическо и химично съответствие с истинската марсианска почва.

Изследователите са добавили полезни бактерии и хранителни вещества.

Контролирали са газовете, температурата и влажността в оранжерията, за да съответстват на условията, очаквани в марсианска оранжерия.

Докато човешките бази на Марс са нещо обичайно във филмите, те остават в сферата на научната фантастика. Но американската космическа агенция НАСА, например, разработва способности, необходими за изпращане на хора до Марс през 2030 г. „Марс е наистина далеч.

Един полет сега ще отнеме около девет месеца. Ако искате да живеете там като хора, ще трябва да отглеждате свои собствени култури на мястото.

Летенето с храна е много скъпо и също така уязвимо. Не искате да се озовете на Марс без нищо за ядене, както във филма „Марсианецът“.

Основната ни цел е да използваме възможно най-много от ресурсите на сайта“, каза съавторът на изследването Вигер Вамелинк, растителен еколог във Вагенинген и главен изпълнителен директор на компания, наречена "Би.Ей.Ес.И" (B.A.S.E.), която разработва лунни и марсиански оранжерии.

"Междинното отглеждане на култури включва култивиране на растения, притежаващи допълващи се свойства, които могат взаимно да си помагат да растат, за да оптимизират използването на ресурси, включително вода и хранителни вещества.

Изследователите казаха, че доматените растения в смесените култури може да са се възползвали от близостта си до граховите растения, тъй като последните са добри в превръщането на азота от въздуха, с помощта на бактерии, внесени в почвата, в ключов хранителен елемент.

Добивът на моркови показа статистически значим спад в смесените култури, а добивът на грах нямаше статистически значима промяна", каза Гонсалвес.

Вигер Вамелинк добавя: „Много е важно как избирате видовете култури, които комбинирате, защото доматът спечели от граха, но със сигурност морковът не. Това вероятно се дължи на липсата на светлина. Високите растения от домати и грах надраснаха морковите, отнемайки им светлината“.

Като цяло доматите, грахът и морковите са растели добре, макар и не толкова, колкото в земната почва в същата оранжерия. Изследователите не опитаха тези зеленчуци, отгледани в симулираната марсианска почва, защото трябваше да преминат определени тестове.

„Вкусихме по-ранна реколта, включително домати“, каза Вамелинк. И уточни: „Мислех, че марсианските са по-сладки от земните, отглеждани върху почва за саксии.“