Учени откриха опасни токсични вещества в дъждовната вода. Разпространението на определени вредни химикали е толкова голямо, че опасни нива на химически токсини могат да бъдат открити в дъждовната вода по всички краища на света, включително отдалечени региони като Антарктика и Тибетското плато, твърдят в свое изследване учени от Стокхолмския унивреситет.

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Предвид факта, че много хора на планетата смятат дъждовната вода за безопасна за пиене, това може да се превърне в глобална заплаха за човешкото здраве.  Пер- и полифлуороалкиловите вещества, открити в дъждовната вода, са органични съединения, в които водородът е заменен с флуор. Връзката на въглерода с флуор е много силна, което ги прави практически неразрушими.

Учените вече са доказали, че много от тези съединения са опасни за човешкото здраве, и затова през последните 20 години те постепенно бяха изключени от употреба в промишлеността. Въпросните химикали обаче са с много дълъг живот и това, че вече не се използват, не означава, че са изчезнали от околната среда, съобщава New Atlas.

Трикове за охлаждане в горещините

Според Иън Казънс от Стокхолмския университет нивото на едно от опасните вещества, причиняващи рак, а именно перфлуорооктановата киселина, е намаляло в питейната вода в развитите страни десетки милиони пъти. Но учените предполагат, че дори „почти нулеви“ нива на тази киселина в питейната вода могат да имат отрицателни последици за здравето през целия живот на човека.

Изследването на шведските учени показва, че нивата на тази вредна киселина в дъждовната вода надвишават безопасните за човешкото здраве. В изследването си учените са се фокусирали върху 4 опасни вещества, едно от които е именно перфлуорооктановата киселина. Ефектите на тези токсични химикали върху човешкото здраве все още не са напълно проучени. Но по-лошото е, че в производството все още се използват други видове опасни химични вещества, а как те влияят на здравето, изобщо не е известно, допълва Казънс.

Учените смятат, че е необходимо да се ограничи максимално употребата на целия клас от тези синтетични съединения, тъй като това може да има широкообхватни негативни последици както за околната среда, така и за хората.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм