Независимо дали сте у дома, пътувате или се мъчите да заспите, ето няколко хитрини за запазване на прохладата в условията на горещина, предложени от „Мирър“.

Някои храни могат да помогнат на организма ни да се справи със задушното време навън, дори и да изглеждат озадачаващи на пръв поглед.

Сухо и горещо време до края на юли

Горещата супа е ястие, което се консумира основно през зимата, но тя може да ви помогне да се охладите и през лятото, като ви накара да се изпотите. Когато потта се изпарява, тя охлажда тялото.

По подобни причини пикантно чили или къри може да има същото въздействие.

Куркуминът, съдържащ се в подправката куркума, помага за подобряване на кръвообращението, ускорява притока на кръв и охлажда тялото.

Западна Европа е обхваната от гореща вълна

Кокосовото мляко също помага за поддържане на хидратацията, предотвратява изтощението и мускулните болки в горещото време.

Храните с високо съдържание на вода, като динята, също са полезни за поддържане на свежестта, а спанакът съдържа витамини за контролиране на кръвното налягане - друг фактор за поддържане на добре регулирана температура.

Прохлада у дома

Изкушението е да отворим широко прозорците през летните месеци. Но това всъщност може да направи дома ви още по-горещ. Правилото, което трябва да спазвате, е навън да е по-топло, отколкото вътре.

Във Великобритания обявиха извънредно положение заради жегите

Ако температурата навън е по-висока от тази вътре, трябва да държите прозорците и завесите затворени. Това ще държи топлината навън и ще помогне за запазване на прохладата в дома ви. Ако обаче навън е по-хладно или има приятен вятър, трябва да отворите прозорците.

Наред с това, че трябва да държите прозорците си затворени, се препоръчва също така да затваряте щорите или завесите си, за да се предпазите от слънчевите лъчи. За тези, които разполагат с вентилатори у дома, е налична допълнителна хитрост да поставят лед пред джаджата, така че тя да може да усилва хладния въздух, докато ледът се топи.

Пътуване

Ключово е да се пие много вода по време на пътуване и да се сведе до минимум приемът на алкохол и кофеин.

Смъртоносни горски пожари в южна Европа

Препоръчва се също така да се носят материи като памук, които задържат водата и поддържат прохладата. Обличането на свободни дрехи, като туники, рокли с А-образна линия, скъсени панталони, ризи от естествени материи и блузи, оставени разкопчани, е сигурен начин за по-удобно пътуване. Шапката също ще предпази главата ви от преките слънчеви лъчи и от прегряване.

Пътуването сутрин или по-късно вечер, когато горещините са по-малко концентрирани, също е начин да избегнете най-големите горещини.

Ако нямате друг избор, освен да пътувате, когато денят е най-горещ, пръскането на вода върху китките е добър начин да поддържате ниска температура на тялото си.

Близо 240 испанци са починали от жегите

Поставянето на мокра кърпа или студен гел около врата ви също ще поддържа температурата на тялото ви ниска.

Сън

Един ден в горещия климат може да умори повечето хора. Но няма нищо по-лошо от това да сте готови за сън, но да не можете да се унесете поради продължителната топлина.

Първото нещо, което трябва да запомните, е да не дремете през деня, независимо колко изкушаващо е да си починете. Дрямката може да затрудни заспиването вечер, когато дойде време за лягане.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм