Синоптичната комисия започва днешното си супер лятно заседание с анализ на метеорологичната обстановка в Западна Европа и най-вече във Великобритания. Всички сме вперили поглед в Южна Англия, където се очаква да бъдат измерени рекордно високи температури около 39 - 40 градуса. Наистина това е твърде горещо за Британските острови, но не е изключение, а още по-малко някакъв апокалипсис. 

Западна Европа е обхваната от гореща вълна

Прогностични максимални температури в събота - 23 юли. Pivotal

Подобни горещи периоди е имало и в миналото, а някои от тях са били далеч по-жестоки и опасни от това, което се случва сега в Запдна Европа.

Във Великобритания обявиха извънредно положение заради жегите

Тъй като ни е къса паметта, а медиите също услужливо нагнетяват климатичната истерия, Синипточната комисия припомня на своите слушатели лятото на 1976 година, горещото и сухо лято, лятото, което бие всички рекорди за две столетия назад за горещини на Британските острови.

Седмицата започва със слънце

По това време не се говори за глобално затопляне и климатични промени, а сериозната наука говори за идващо сериозно общопланетно застудяване. Толкова за прогнозите какво се случва с климата. Всички те могат да се окажат несъстоятелни.

Та, през лятото на далечната вече 1976 година Англия е сполетяна от жестока суша, а максималните температури в период от две седмици са над 32 градуса, което е изключително постижение. Както вече казахме - това се случава вероятно веднъж на 300 години. 

Представете си сега, ако това се случи днес - ще ни проглушат ушите с прогнози за климатичен апокалипсис и край на света. Разбира се, нито идва апокалипсис, нито климатичен край на света.

Горещата вълна в Западна Европа приключва днес и от утре и във Великобритания и във Франция ще настъпи захлаждане с повече от 10 градуса и нещата ще си дойдат на мястото. Горещата зона се премества към Германия и Полша, а по-късно тази седмица пристига на Балканите.

И сега за времето у нас.

От сряда нататък и особено в петък и събота, ще бъде горещо, с температури от 38, дори 40 градуса, но вероятно няма да видим рекордно високи температури. Това показват моделите в момента.

В понеделник и вторник другата седмица идва малко хлад, максималните температури ще се понижат с няколко градуса, но от 27 юли нататък изглежда, че отново ни чака много горещо време с температури до и над 40 градуса.

В средносрочен план, в първите два - три дни на август вероятно също ще имаме много високи температури и ще е неприятно горещо.

Валежите.

Почти няма да вали. Динамичните атмосферни процеси са далеч от нас, Средиземно море спи и не произвежда средиземноморски циклони, така че шансът да вали е много малък. Веротно на места идващата неделя е възможно да превали, но нека изчакаме още два дни, за да видим дали това наистина ще се случи.

Пазете се от жегите, спазвайте основните правила - не излизайте навън в следобедните часове, носете широки, светли дрехи, пийте повече вода и се крийте под сенките.

Не палете огън на открито, особено ако духа, защото ще е сухо и вероятността да пламне пожар и много висока. 

Бъдете здрави и се радвайте на истински лятното време. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм