За 55-годишния  юбилей от създаването на Колектива за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова-1968 г.“ в Етнографския музей в Пловдив се представя изложбата „Шевицата - възродена традиция“. Откриването е от 18:00 ч. и ще може да се види до 28 септември.

Везбарките от колектива издирват и разработват стари шевици и мотиви, които прилагат в съвременния бит и облекло. Всички те са обединени от идеята да запазят прелестта на уникалната българска шевица и да предадат техниката и майсторството за нейното изпълнение на младото поколение. Те изработват красиви шевици от различните краища на страната, изящни дантели „Кенета“ - украса на детайлите на яки, блузи, рокли и кърпи. В модерни дамски облекла, в пана, покривки и тишлайфери, с творчески подход и майторство извезват оригинални български шевици, с което дават нов живот и употреба и запазват това безценно богатство за поколенията.

В изложбата са представени уникални шевици, костюми, плетива на една кука, бяла бродерия, ажури и други. Събитието е под патронажа на Георги Стаменов, кмет на район Централен, община Пловдив

Членовете на Колектив „Росица Чуканова“ са участвали в 106 самостоятелни изложби – от тях 19 са национални. Международните участия с изложби са 18: в Унгария, Франция, Полша, Молдова, Германия, Русия, Турция, Канада, Италия.

Изложбата е част от поредица от събития през 2023 г., посветени на юбилея. Предстои изложба и в София до края на годината.