Турските военновъздушни сили са нанесли удари по цели на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак, съобщи Министерството на националната отбрана на страната. Това става часове, след като двама полицаи бяха ранени при бомбен атентат пред вътрешното министерство в столицата Анкара. На мястото са намерени близо 10 кг експлозиви. 

Става въпрос за 9,7 кг пластичен експлозив С-4, открит у терорист, застрелян от полицията, преди да успее да задейства бомбата. 

Кадър след атентата пред вътрешното министерство на Турция. Getty Images

Непосредствено преди това негов спътник се самовзриви. На мястото са намерени още три ръчни гранати, гранатомет и огнестрелно оръжие. Турските власти веднага определиха случилото се като атентат, а ПКК пое отговорност за атаката.

В окръг Истанбул и в граничещия с България окръг Къркларели бяха задържани 20 души, заподозрени в терористична дейност. Сред арестуваните е окръжният говорител на прокюрдската Демократична партия на народите, както и общински председатели, съобщи в акаунта си в социалната мрежа ексминистърът на вътрешните работи на страната Али Йерликая. Той подчерта, че борбата на Турция срещу тероризма ще продължи с решителност и категоричност, докато и последният терорист не бъде неутрализиран.

Според турските власти Демократичната партия на народите е свързана с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия. Тя пое вчера отговорност за атентата пред Министерството на вътрешните работи.

Часове след нападението турските военновъздушни сили извършиха редица акции в Северен Ирак, където бойците от ПКК имат бази. При операциите са били поразени 20 цели и са били убити много бойци, съобщи министерството на отбрана на Турция.

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни в Северна Сирия.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм