30 автори участват тази година в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет” в Хасково. 21 са дебютантите в жанр „Поезия“, 7 са книгите в „Проза“, в жанровете „Детска литература“ и „Литературна критика и литературна история“ участва по един, а във „Филмов сценарий“ и „Драматургия“ няма участници. Най-младият е 16-годишната Дария Георгиева от Плевен.


От създаването на „Южна пролет“ през 1974г. до сега със званието „Лауреат“ на Националния конкурс за дебютна литература са удостоени 154 автори-дебютанти.


Програмата за 52-то издание на литературните дни представиха на пресконференция заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева и екипът на „Южна пролет“. 


За 52-ри път Хасково ще е литературна столица на България. Огънят на „Южна пролет“ ще запали Иван Ланджев. Община Хасково покани гости на града да бъдат най-обичаните съвременни български автори. Заедно с тях на една сцена, в литературните работилници и дискусионните срещи ще участват млади автори, чиито първи книги са издадени през последната година. Не пропускайте срещите с на живо с едни от най-четените български автори: Иван Ланджев, носител на „Пегас“ през 2011 г., Георги Милков с „Истории от ръчния багаж“ и Захари Карабашлиев с неговата „Рана, коментираха организаторите.


Журито, което ще оценява творбите на тази година, е в състав: председател: проф. дфн Валери Стефанов – професор по история на българската литература в СУ „Св. Климент Охридски“, доктор на филологическите науки, автор на изследвания в областта на литературната история и на няколко романа, проф. дфн Пламен Антов – поет и писател, литературен теоретик и историк, доцент в Института за литература – БАН,  доц. д-р Младен Влашки – доктор по сравнително литературознание и по философия, университетски преподавател, литературен историк и критик, Йордан Велчев – писател, поет и историк, носител на множество награди в областта на литературата,  Митко Ламбов – поет и носител на награди.


В рамките на Литературни дни „Южна пролет“ Община Хасково присъжда и наградата „Александър Паскалев” за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.


На 24 април програмата започва от 10 ч. в РБ „Хр. Смирненски“ с изложба „145 години от рождението на Александър Паскалев” и представяне на биобиблиографски справочник „20 години награда „Александър Паскалев”.


От 18 ч. пред ДКТ „Иван Димов“ е тържественото откриване на 52-и Литературни дни „Южна пролет“, като огъня ще запали Иван Ланджев, носител на „Пегас“ за 2011 г.


52-И ЛИТЕРАТУРНИ ДНИ „ЮЖНА ПРОЛЕТ”
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕБЮТНА ЛИТЕРАТУРА
ХАСКОВО 2024
П Р О Г Р А М А


24 април - сряда
10:00 ч. РБ „Хр. Смирненски“, Централно фоайе- Изложба „145 години от рождението на Александър Паскалев” и представяне на биобиблиографски справочник „20 години награда „Александър Паскалев”
11:00 ч. РБ „Хр. Смирненски“, Детски отдел- Мария Донева представя книгите „Зог и летящите лекари“, „Най-елегантният гигант в града“ и „Нетърпение в кутия“
14:30 ч. пред РБ „Хр. Смирненски“- Туристическа обиколка на Хасково за участниците в Национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет“
16:30 ч. пред ХГ „Форум“- Концерт на Акустично джаз трио, солист Мария Арнаудова
18:00 ч. ДКТ „Иван Димов“- Тържествено откриване на 52-и Литературни дни „Южна пролет“ 2024. Огъня на „Южна пролет“ 2024 ще запали Иван Ланджев, носител на „Пегас“ за 2011 г. Лауреатска вечер на Иван Ланджев. Георги Милков представя книгата си „Истории от ръчния багаж“

25 април - четвъртък
10:00 ч. парк „Кенана“- Алея „Южна Пролет“ – дебютантите на 52-то издание на „Южна пролет“ засаждат дърво в Алея „Южна пролет“, възстановена по повод 50-тата годишнина на единствения конкурс за дебютна литература в България.
10:30 ч. РБ „Хр. Смирненски“, Детски отдел- Магда Борисова представя книгата „Как принцеса Магда спаси своя замък“
11:00 ч. РБ „Хр. Смирненски“, Читалня № 1- Среща разговор на дебютантите с журито на Националния конкурс „Южна пролет” 2024
14:30 ч. пред РБ „Хр. Смирненски“- Туристическа обиколка на Хасково за участниците в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“
18:00 ч. Къща-музей Кирково училище- Откриване на експозиция „Хасковски будители“. Захари Карабашлиев представя романа си „Рана“
20:00 ч. ДКТ „Иван Димов“, Голяма зала- Премиера на документалния филм „Усещане за поезия“ с участието на Валентина Радинска, Аксиния Михайлова и Митко Ламбов

26 април - петък
10:30 ч. РБ „Хр. Смирненски“, Детски отдел- Тони Теллалов представя книгата „Дугулите и вълшебното листо“
11:30 ч. Къща-музей Шишманова къща- Откриване на експозиция „Домашни занятия“
14:00 ч. Къща-музей Шишманова къща- Литературна занаятчийница на тема „Перо и сцена“
18:00 ч. Къща-музей Кирково училище- Церемония по връчване на наградите „Южна Пролет“ 2024
20:00 ч. ДКТ „Иван Димов“, Голяма зала- ПоетиТЕ Live - най-красивите български стихове, представени от любими български актьори. Спектакълът ПоетиТЕ Live гостува в Хасково по покана и със съдействието на Община Хасково, за да постави вълнуващ финал на 52-рото издание на „Южна пролет“ Хасково 2024г.