„Беше обявено, че ремонтът на “Северен поток” ще продължи до 21 юли, но виждаме, че днес не бе възобновена работата му в цялостен обем. Русия доставя газ и до други точки на света. Проблемът e в това, че Европа има ограничен капацитет да внася необходимото количество.”

Трайков: Защо правителството продължава да гали с перце „Нефтохим"

Това заяви бившият министър Трайчо Трайков в ефира на предаването “Кой говори” по Дарик радио.

Трайков е на мнение, че дори в краткосрочен план Европа би могла да се справи. Той отбеляза, че европейската енергетика е в много по-голяма степен зависима от газа, отколкото българската.

Трайчо Трайков зове ГЕРБ да се задейства по преместването на паметника на Съветската армия в София

“Аз мисля, че и сега България има кризисен план с различни сценарии, подобно на Европа. Прозрачността и достатъчната информация определено търпят критика. Обстановката е извънредна, но хората трябва да бъдат информирани какво следва”, категоричен бе Трайков.

КЕВР изисква спешно информация от държавните дружества относно мерките, които предприемат за осигуряване на газ

“Тези дни КЕВР взе едно много адекватно решение, което задължава “Булгаргаз” да дава предварителна информация за това какви количества за какви периоди ще бъдат необходими, така че да има достатъчно време, доставчици които проявяват интерес, да предложат оферти”, заяви ексминистърът.

“Аз съм убеден, че Европа ще се справи с тази ситуация”, заключи оптимистично Трайков.

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм