ГЕРБ имаха някакъв шанс да реализират първия мандат, ако бяха подходили  експертно към него. Ако ще правиш експертен кабинет, не се появяваш да кажеш “ще направим експертния кабинета, но той ще доминиран с тези хора от ГЕРБ”. Понякога влакът тръгва и трябва да изчакате следващия влак да дойде. Този влак тръгна и следващият ще дойде с третия мандат.

Това коментира в предаването “Стълбището” по Дарик председателят на парламнетарнта група (ПГ) на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. Той отново повтори, че няма да подкрепят първия мандат на ГЕРБ и втория на ДПС.

Йорданов  уточни, че не е полезно лидерите да се намесват в решенията на експертите си. 

“Ние сформираме някакво временно крехко мнозинство срещу Асен Василев в комисията по бюджет и финанси и спираме предложенията му. След това той излиза в коридора и се обажда на Борисов, след което Борисов звънни на тези, които са в комисията, “овиква ги”, праща Делян Добрев да пие кафе и те, както са гласували едно, гласуват друго. Тази лидерска намеса не е полезна", смята Йорданов. 

Той коментира и ниската  избирателна активност и отбеляза, че ако политиците и партиите седнат да говорят честно с гражданите, може би ще има осъзнато гласуване, но по думите му хората гласуват на лъжи. Според него купеният вот е около 3-4 %, 

“Въпросът е, че останалите 70%  като не излязат да гласуват тези 4% на гласували имат много сериозна тежест. Ако излязат да гласуват поне 60% от хората тези 4% се свиват до 1%, който вече е сравнително поносим и няма да има такава тежест, няма да променят политически шах. Ако хората излязат да гласуват, няма значение кой е министър на вътрешните работи”, обясни той.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.