Министърът на външните работи на Хърватия предизвика полемика, като поздрави германския си колега с целувка по време на срещата на министрите на ЕС в Берлин в четвъртък, съобщи Би Би Си. 

Гордан Гърлич-Радман стисна ръката на германския външен министър Аналена Бербок, след което се наведе напред, за да я целуне. След края на фотосесията Бербок се отдалечава от Гърлич-Радман и се обръща, за да говори с някого зад него, докато хърватският политик продължава да я гледа, отбелязва New York Post.

Изданието коментира, че никой от останалите десетки присъстващи не изглежда притеснен от целувката, но видни лидери и потребители на социалните медии се изказаха, наричайки действията на Гърлич-Радман срамни.

В някои хърватски медии той беше разкритикуван, а активистката за правата на жените Рада Борич определи инцидента като "крайно неуместен". "Ясно е, че такива отношения тук не съществуват и че (германският) министър е останала изненадана от подобна близост", заяви Борич пред местното издание Jutarnji List.

Министърът на външните работи на Хърватия Гордан Гърлич-Радман. Getty Images

Гърлич-Радман се защити и определи стореното като "топъл, човешки подход към колега". Той каза, че това е бил "може би неудобен момент" и се извини "на всеки, който го е възприел по този начин". "Не знам какъв е проблемът... Винаги се поздравяваме топло. Това е топъл човешки подход към колегата", каза той пред журналисти.

Целувката е била само "неумел опит за бърз поздрав", заявиха запознати пред германското издание "Билд".

Германският външен министър Аналена Бербок. Getty Images

Бербок не е коментирала неприятната проява на привързаност, но хората около нея съобщават, че Гърлич-Радман е закъснял за фотосесията и тепърва е трябвало да се здрависва с германския външен министър.

Бившият хърватски министър-председател Ядранка Косор заклеймява Гърлич-Радман в публикация в X, без да споменава пряко името му или самия инцидент. "Насилственото целуване на жени също се нарича насилие, нали?", пише тя.

Други местни издания заклеймиха инцидента като "сексуален тормоз".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм