Всички знаем кои са най-големите производители на петрол в света. Едва ли за някого е проблем да назове поне три от тези държави.

Ключовото тук - не е задължително най-големите производители да са държавите с най-големи залежи, пишат от сайта на Darik Business Review


 

Голямата шахматна дъска: САЩ искат съюзниците да се изправят срещу Китай

Защото разликата между това да имаш открити залежи и да добиваш петрол от тях в пълен капацитет е съществена.

Ето и топ 10 на държавите с най-големи доказани петролни залежи:

10. Либия

Африканската държава разполага с резерви от 48.3 млрд. барела петрол. Дневният й добив днес възлиза на около 1.2 млн. барела.  

Какво да очакваме от цената на петрола през 2023 г.?

9. САЩ

Различните източници оценяват размера на резервите от петрол на САЩ от 36 до 68.8 млрд. барела. Днес обаче страната е най-големият петролен производител в света.

8. Русия

Страната разполага с 80 млрд. доказани петролни резерви. Добивът й се понижи до 9.4 млн. барела дневно, на фона на 11 млн. барела преди началото на военния конфликт в Украйна.

България ще получава от догодина газ през LNG терминала в Александруполис

7. Кувейт

Резервите от петрол на Кувейт, според ОПЕК, се оценяват на 101.5 млрд. барела. Страната добива по 2.67 млн. барела дневно, като от тях изнася по 1.7 млн. барела.

6. Обединени арабски емирства

Третият най-голям производител на петрол в ОПЕК разполага със залежи от 111 млрд. барела. Производството му днес възлиза на 2.7 млн. барела на ден, от които се изнасят по 2.3 млн. барела.

България ще получава 1 млрд. куб. метра газ от терминала в Александруполис от догодина

5. Ирак

Страната се изкачи на второ място сред най-големите петролни производители в ОПЕК. Резервите й се оценяват на 145 млрд. барела, а дневното производство нарасна до 4.5 млн. барела. Износът на дневна база е за 3.4 млн. барела петрол.

4. Канада

Страната разполага със 171 млрд. барела петрол, от които 166.3 млрд. барела, концентрирани в Албърта. Това е количество, равняващо се на 1/10 от световните резерви.

Канада днес е четвъртият най-голям производител, като добива по около 5 млн. барела средно на ден.

България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан с меморандум за доставки на газ за ЕС

3. Иран

Доказаните петролни залежи от петрол възлизат на 208.6 млрд. барела. Дневният добив в момента е 2.39 млн. барела, според данни на Oilprice. 

Причината за ниския добив са санкциите, наложени от САЩ, които органичават износа на суровината. По данни от края на 2022 г., Иран изнасяше по 1.13 млн. барела петрол на ден.

2. Саудитска Арабия

Кралството е вторият най-голям производител в ОПЕК. През 2021 г. се добиваха по 9 млн. барела дневно, а за 2022 г. средният добив нарасна до 11.5 млн. барела.

Доказаните резерви от петрол възлизат на 267 млрд. барела. Не е изненада фактът, че производството се очаква да нарасне до 12-13 млн. барела дневно до 2027 г.

„Булгаргаз” предлага с над 18% по-ниска цена на газа за май

1. Венецуела

Изненадващо или не, това е държавата с най-големи петролни залежи в света. Днес те се оценяват на над 300 млрд. барела.

Заради санкциите от страна на САЩ, Венецуела не може да изнася големи количества. Средният дневен добив в момента възлиза на около 700 хиляди барела, от които се изнасят по около 600 хиляди.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм