България, Румъния, Унгария и Словакия подписаха общ меморандум за сътрудничество на газопреносните си оператори с Азербайджан. Документът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа.

„Булгаргаз” предлага с над 18% по-ниска цена на газа за май

На церемонията присъстваха държавният глава Румен Радев и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Страната ни получава 1/3 от потреблението си на природен газ от Азербайджан чрез интерконектора с Гърция.

Документът беше подписан от министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на икономиката на Словакия Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Италия е свила потреблението на руски газ до 10%

На церемонията президентът на Азербайджан Илхам Алиев коментира, че с подписването на меморандума  ще има по-голяма сигурност и доставки на газ до много повече страни в Европа. По думите му вратата трябва да бъде оставена отворена и за други държави.

Алиев добави, че страната очаква през следващите години добив на природен газ от нови находища, като изтъкна, че Азербайджан е надежден партньор и за доставка на твърдо гориво. Илхам Алиев изрази надежда за увеличаване на газовите доставки да се от шест до поне десет държави на европейския пазар.

Росен Христов: Развенча се политическата атака, че договорът ни с „Боташ“ ще се ползва за доставка на руски газ

От своя страна българският държавен глава Румен Радев изтъкна, че подписаният меморандум е израз на общия стремеж за гарантиране на доставките на енергийни ресурси, без тепърва да се изгражда нова скъпа инфраструктура.

Радев припомни за сключения между Азербайджан и Европейската комисия меморандум за стратегическо партньорство в сферата на енергетиката, включително за доставката на допълнителни количества газ. Той поздрави държавите, участващи в меморандума, за тяхната инициативност, организация и скорост, с която се е намерило решение.

Врата в полето ли са западните санкции срещу руския петрол

Румен Радев уточни, че Азербайджан е стратегически партньор не само на България, но и на Европейския съюз. Той уточни, че Унгария разчита на разработването на газовата инфраструктура в Европа.По думите му проучването на нови енергийни източници е задължение на ЕС.

Министър Росен Христов коментира, че меморандумът е сериозна стъпка за подобряване на енергийната сигурност. По думите му сигурността трябва да бъде постигната в региона и в цяла Европа, а България активно работи за това. Христов заяви, че глобалните предизвикателства, пред които сме изправени последните месеци, изискват глобални усилия.

Къде отива руският петрол след европейското ембарго?

Петер Сиярто заяви, че когато се говори за диверсификация на газа в Европа, най-доброто решение е вносът на газ от Азербайджан.

Според Вирджил-Даниел Попеску сътрудничеството и солидарността са това, което ни води напред от една година насам. Той подчерта че има отворена врата за други държави като Турция, Молдова и Украйна, които също могат да се присъединят към инициативата. 

След церемонията Алиев, заедно с Румен Радев, откриха официално и офис на държавната азербайджанска газова компания СОКАР в София.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм