Тома Биков от ГЕРБ-СДС ще наследи председателското място на Вежди Рашидов в парламентарната комисия по култура и медии, съобщи ОфНюз.

Проекторешението за рокадата е внесено днес от председателката на парламентарната група Десислава Атанасова.

Това се случва непосредствено след като депутатите прекратиха правомощията на Вежди Рашидов като народен представител. Още в първия работен ден от новата сесия, а гласуването мина набързо без дебат. В началото на август Рашидов подаде оставка като депутат и член на ГЕРБ в началото на август. До това се стигна заради скандалната му реплика по отношение на жертвите на домашно насилие, която се чу заради по погрешка вкючен микрофон на скамейката на председателя на НС:

"Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани, като оня американския режисьор, дето го направиха на маймуна", каза тогава той и тези му думи му костваха политическата кариера.

Очаква се през следващата седмица да бъде гласувано проекторешението, с което Биков ще поеме културната комисия, на която в момента е зам.-председател.

Тома Биков е депутат от ГЕРБ в 44-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС.  Биков бе един от учредителите на партията на Меглена Кунева "България на гражданите". През 2012 г. пише текста "Карикатура на диктатор", а по-късно рязко сменя мнението си и става депутат в партията на героя от статията си.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм