Предложението на ДБ Пловдив – градът на тепетата и Варна да разменят акциите си в Панаира и така Пловдив да може да придобие 29% от изложението и за първи път да има пряко участие с акции в него, отпадна от заседанието на сесията на общинския съвет по предложение на Йордан Василев от група на „Автентична лява БСП“.

То беше прието с 30 гласа „за“,  11 - „против“ и 2 -ма „въздържал се“.

Министърът на икономиката разпореди проверка на защитата на държавния интерес по казуса с Пловдивския панаир

Точката предизвика дебати и размяна на реплики по време на заседанието на местния парламент на Пловдив. Против очаквано се обявиха от групата на местните социалисти в общинския съвет. Предложението не срещна подкрепата и на съветниците от ГЕРБ.

Веселина Александрова от вносителите обясни, че това е най-добрия юридическия път за започване на преговорите между общинските съвети на Пловдив и Варна и по този начин и двата града печелят от казуса.

Председателят на групата на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев заяви, че предложението на ДБ  няма никакво значение и се позова на решението на съдия Симеон Захариев от Окръжен съд Пловдив, което на практика разрешава апорта на варненските акции в „Пълдин Туринвест“, контролирано от Георги Гергов.

Според Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив",  предлаганите акции в "Пълдин туринвест" са "кухи", заради загубата на общината на апортираните в дружеството имоти.

Припомням, че от ДБ-Пловдив предложиха Община Пловдив да даде на Варна 16% от акциите си в дружеството (25%), като за сметка на това чрез замяна получи 29%  процента от акциите на морския град в Панаира.

Според адвокат Веселина Алекнадрова, така Варна щеше получи два пъти повече акции, отколкото от схемата на Георги Гергов с апорта, а Пловдив за първи път щеше да има блокираща квота в дружеството.

Междувременно, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на Министерството на икономиката и индустрията по казуса с Пловдивския панаир.