Социалната мрежа TikTok със сигурност е новият проводник към младите, въпросът е политиците ползват ли го и по какъв начин се позиционират там. Това коментира в студиото на Дарик журналистът Георги Марчев, който следи теми, свързани с дезинформация и разпространение на фалшиви новини. Той допълни, че тази платформа сама по себе си изисква потребителите да бъдат активни и да създат съдържание.

“Има случаи на разпространение на видеа, особено във Фейсбук, в които с лицата и гласовете на политици и журналисти се приканват хората да цъкнат на линк, да инвестират, т.нар. пасивен доход, както сега е модерно да се говори. Не се връзвайте, не си давайте личните данни“, подчерта журналистът.

Според Марчев някои политически партии използват остарели методи, които са по-типични за Фейсбук, например споделяне на клипове от пресконференции. Изкуственият интелект често се ползва, посочи журналистът и даде за пример видеа, в които съдържанието е манипулирано, така че да изглежда, че политици пеят чалга песни или правят скандални изказвания. Тези клипчета обаче имат определени белези, по които се разпознава употребата на AI, коментира журналистът. 

Относно предстоящата кампании за европейските избори, Марчев смята, че тя ще се води най-вече и най-качествено по каналния ред, а не толкова в социалните мрежи, а интересът към нея ще бъде значително по-слаб, в сравнение с парламентарните избори. 

Гледайте и слушайте целия разговор в прикачения файл.