В аудиосериала „Шифърът на тялото“ днес, авторите на предаването ни предлагат една по-специална среща. Тя е с Чумба Лама по време на краткото му гостуване в България за фестивала „Земя, вода, въздух, огън“.

Известният с дихателните си практики лама е роден в малко село в Тибет. 4-годишен остава без родители и се налага да оцелява сам. Възпитанието и обучението му преминават при монаси в един манастир, където той остава над 20 години. Чумба Лама е човек, за когото със сигурност може да се каже, че живее между материалния и духовния свят. Тибетският монах избира да напусне манастира и да обикаля света, приема за своя мисия да разпространява знанието, което е получил.

Обикновено, когато става въпрос за свещените места по света, едно от първите, за които се сещаме, е Тибет. Може би и заради цялата тайнственост, с която е свързано това място. Екип на университета Бъркли дори установява, че жителите на мистичната планина имат съвсем различно ДНК от останалите хора по света. Затова и всички легенди за тибетските монаси звучат правдоподобно, колкото и изумителни факти да представят. Едни от най-невероятно звучащите разкази са за пещерите в Шамбала и достигналите най-високо духовно ниво йоги, които  изпадат в състояние на свръхсъзнание, наречено сомати (самадхи). В това състояние на дълбока медитация, жизнените функции на практика изчезват, сърдечната и мозъчната дейност не се забелязват, но човекът  е жив. Приема се, че тези йоги манипулират  собственото си биополе, така че да консервират тялото си и то остава нетленно за неограничен период от време.

Учени като Ернст Мулдашев дори разказват, че под формата на сомати се пазят образци от всички раси и цивилизации населявали Земята и те представляват генофонда, който е в състояние да опази човешкия вид, независимо от катаклизмите. За свръххората пише много и Елена Блаватска. В началото на 20 век експедиция в Хималаите прави и известният изследовател Николай Рьорих . Дали това е така, трудно може да се потвърди, защото Шамбала в Тибет се смята за недостъпно място.

Шамбала, според Чумба Лама, всеки може да открие на всяко красиво място по света. Дали той е бил там - ще разберем от интервюто, което той даде за Дарик радио, със специалното съдействие на председателя на Българската асоциация по хипноза Иво Величков. Преди това обаче, в „Шифърът на тялото“ ще поговорим за най-важния за всеки от нас физиологичен процес - дишането. Защо е важно да дишаме правилно и как да дишаме правилно, за да бъдем здрави и да пазим баланса, който ни е нужен всеки ден? 

Според преподавателя по Тибетски дихателни практики Чумба Лама, правилното дишане е свързано не само с успокояване на ума и тялото ни. То зарежда клетките ни с кислород, като им дава възможност да регенерират и да се възстановяват бързо.

С Чумба Лама на брега на яз. Жребчево, разговаря Лалка Златанова.

Аудиосериалът „Шифърът на тялото“ с участието на Иво Величков може да следите на darik.bg и в страницата на Дарик Пловдив във Фейсбук.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров