„Ислямски екстремисти планират да взривят залата, в която се провежда песенният конкурс Евровизия, който беше открит в неделя в шведския град Малмьо“. Това съобщиха израелски медии, цитирани от Daily Mail. Призиви за бойкот на събитието и терористични заплахи се появяват от месеци заради участието на израелската певица Еден Голан.

Властите очакват 100 000 почитатели на "Евровизия" и десетки хиляди пропалестински демонстранти, заради което е било поискано и полицейско подкрепление от Дания и Норвегия.

Организаторите на конкурса поискаха от Израел да промени текста на песента, с която участва страната, чието оригинално заглавие бе „October Rain“ и имаше за цел да даде израелска гледна точка към терористичната атака на „Хамас“ от 7 октомври миналата година, при която бяха убити близо 1200 израелци и над 250 бяха отвлечени. Заглавието на песента бе променено на „Ураган“.

Една от провокациите по повод израелско - палестинския конфликт бе и изгарянето на Корана в Малмьо в петък, както писа Times of Israel. Един от извършителите на поругаването на свещената книга на мюсюлманите беше увит в израелското знаме, докато палестинското беше стъпкано.

Текстът подготви Елиза Дечева, стажант-репортер в Дарик