Бързият избор на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността "Главен прокурор на Република България" от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предизвика възмущението на някои представители на магистратската общност, и по специално - на Съюза на съдиите в България. Министърът на правосъдието Атанас Славов заяви пред БНР, че ще постави въпроса за легитимността на избора пред пленума на ВСС, и ако трябва, и пред върховния административен Съд.

Междувременно, Иван Гешев, който беше отстранен безпрецедентно от поста главен прокурор, излезе с изявление към гражданите в президентски стил, давайки заявка, че за него борбата продължава, вероятно на полето на политиката. Темата с разместването на пластовете начело на ПРБ, наречени от Сарафов в наскоро изтекли записи “прегрупиране”, коментира Теодор Славев, политолог и експерт в Българския център за правни инициативи, в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Прокурорската колегия на ВСС смени заместниците на главния прокурор

"Има съмнения за легитимността и легалността на избора на Сарафов. Законът за съдебната власт предвижда ясно разписана процедура какво точно се случва, в момента, в който бъде предстрочно освободен главният прокурор. Естествено е очакванията за избор дори на временно изпълняващ длъжността да са огледални на тези за избор на главен прокурор", заяви Славев.

"Заседанието на прокурорската колегия приключи бързо, и точно в този момент те казаха, че не трябва да мотивират защо избират Сарафов. Как обществото да не мисли, че се претупва работата? Това не е разместване на пластовете, а бетониране, прегрупиране. Само се сменят маските на аватарите", категоричен е политологът.

Гешев: Подадох оставка като прокурор, никой не може да се пребори с корупцията, когато тя е държавна политика

"Срещу Борислав Сарафов има два висящи сигнала във ВКС за наказателно преследване на главния прокурор и неговите заместници. Първите заявки на Сарафов бяха меко казано скандални. Кой временно изпълняващ главен прокурор комплектова екип? Сарафов се готви дълго да е на този пост. Очакам да бъде избран за редовен главен прокурор. Съдейки по последните действия на ВСС, това е много вероятно", смята той.

"Сарафов е една от страните в конфликта с Гешев, но покрай него наяве излязоха много притеснителни факти за злоуботреба със служебно положение, за опъване на чадъри - неща, които обществото усеща от години. Човекът, който се среща на приятелски начала с Пепи Еврото, е награден с длъжността временно изпълняващ главен прокурор. Ако утре някой от нас има правен проблем, представете си с какво доверие ще отиде да потърси прокуратура, когато вижда, че очевидно съдебната власт взема страна в политическото поле и пази тези, които доскоро упражняваха публични ресурси. Покрай тези зависимости текат огромни корупционни схеми", припомни Славев.

Съюзът на съдиите в България с остра позиция срещу Борислав Сарафов

"Според мен Иван Гешев остана без лостове. Имаше някаква вероятност ВСС да го изгони от системата. Той бе подал молба да бъде възстановен като прокурор, но ми се струва, че е предусетил една опасност въобще да бъде изгонен като магистрат от системата. Гешев не е излизал от политическото поле, но вече влиза в партийната напредвара с прокурорска харизма. Той няма някакъв авторитет. В политическата игра се участва, когато обединяваш група хора зад себе си. Трябва ценностна матрица, някаква идеология. Много е голям въпросът и за политическото финансиране. Трябват много средтва за политическа дейност. Успех на господин Гешев, сега той влиза в партийната напредвара", заключи експертът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм