Какви са първите стъпки в грижите за ново коте или куче, ако сте решили да осиновите или да си закупите такова? Какво е най-важно да знаят любящите собственици на новия малък домашен любимец за бъдещото му отглеждане в първите месеци от живота му?

Кога трябва да е първото посещение във ветеринарна клиника, коя е най-добрата храна малкото куче или коте, защо не трябва да се пропускат задължителните ваксинации, за да може домашният ни любимец да бъде предпазен и да има и по-малко здравословни проблеми - отговорите в четвъртия епизод на аудиосериала на Дарик радио „Те говорят“ от ветеринарния лекар д-р Силвия Петрова.

А ето и някои изумителни факти за животните и техните малки:

Малките полярни мечета остават с майките си поне две години, докато се научат да ловуват и да оцеляват сами.

Слончетата не вижда добре, когато се родят. Единственият начин да се ориентират къде е майка им, е като се опитат да я намерят с хоботчетата си.

Кралските пингвини си поделят "родителските задължения" - докато единият търси храна, другият винаги стои при малкото, за да го пази и топли.

Тюлените могат да познаят малките си сред стотици други само по миризмата им.

Всяка вечер, преди да заспят, горилите си правят удобно легло от листа, което споделят с малките си.  

Преди да отидат на лов, леопардите намират скришно място за малките си, на което ги оставят, докато не се върнат от лов.

Жирафите често се връщат там, където са родени, за да отгледат и своите малки на същото място.

Още любопитни и невероятни факти за животните ще чуете в следващия епизод на „Те говорят“.

А вие наши слушатели и читатели, точно сега е идеалният момент да си планирате едно посещение в при кучетата от общинския приют в Пловдив през уикенда, да се запознаете на живо с тях и да изберете своя нов член на семейството, или просто да ги разходите, да си поиграете с тях и да им занесете лакомства.

Още много любопитни и забавни факти, консултации и полезна информация, свързана с отглеждането и грижата ни за домашните любимци, интересни гости  - в новия аудиосериал на Дарик - "ТЕ ГОВОРЯТ"!

Всеки последен петък от месеца в обзорната седмична програма от студиото в Пловдив!

Следете публикациите ни в страницата на Дарик Пловдив във Фейсбук и ни пишете!

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров