В последните години домашните любимци превзеха социалните мрежи, десетки ако не и стотици, са групите в социални канали, създадени с цел взаимопомощ, съвети, търсене и намиране на загубени животни. Това като че ли се превърна в социален феномен.

Дали обаче показваното в социалните мрежи изчерпва изцяло представата за отглеждане на домашен любимец и дали активното следване на подобни групи в социалните мрежи не създава сериозни заблуди, които могат да са опасни за нашите любимци – отговорите търсим от Славена Шекерлетова – психолог и собственик на две кучета.

Любопитни и невероятни факти за животните

Знаете ли, че някои кучета, като басетите, имат изключително дълги уши, които им помагат да улавят миризмите, когато те гонят диви животни или следват следи.

Ето още няколко забавни и необичайни факти за различните видове домашни любимци:

  • Най-голямото куче в света е ирландският вълкодав, който може да достигне височина от над 7 фута, когато се изправи.
  • Котките пък имат изключително гъвкави крака и могат да скочат до шест пъти по-високо от дължината на тяхното тяло. Те притежават и способността да произвеждат повече от 100 различни звука, докато кучетата - само около 10.
  • Знаете ли още, че зайците са известни със своята скорост и могат да бягат с до 30 мили в час. Те също така могат да виждат в тъмното по-добре от хората.
  • Някои птици като канарчетата и глухарчетата могат да бъдат научени да пеят мелодии и дори да следват прости инструкции.
  • А английските гълъби могат да бъдат тренирани да носят малки пощенски пратки към определени места.

Още много ВАЖНИ И ЗАБАВНИ факти, консултации и полезна информация, свързана с отглеждането и грижата ни за ЖИВОТНИТЕ, И ОЩЕ МНОГО интересни гости очаквайте всеки последен петък от месеца в обзорната седмична програма от студиото в Пловдив, която се излъчва съвместно с Нечовешки магазини Д-р Стефанов!

Следете публикациите ни в страницата на Дарик Пловдив във Фейсбук и ни пишете!

И на финал на поредния ни епизод на „Те говорят“, отново ви призоваваме - точно сега е идеалният момент да планирате посещение при кучетата от Общинския приют в Пловдив, да се запознаете на живо с тях, да ги разходите, или просто да поиграете с тях и да им занесете лакомства, и ако решите – да дадете дом и семейство на някой от страхотните обитатели на приюта.

Асистент продукция, автор и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров