Тайни болници във Филипините предоставят пластични хирургически услуги на бегълци и служители на измамни центрове, за да им помогнат да избегнат арест, разкриват властите. Тези нелегални заведения, които функционират скрито от обществеността, са на път да бъдат затворени след успешни полицейски операции, съобщи Би Би Си.

Откритията на властите

"През май полицията нахлу в нелегална болница в южните предградия на Манила, където откри разнообразни инструменти за трансплантация на коса, стоматологични импланти и капки за избелване на кожата. Операцията разкри мащабите на тези нелегални заведения и способността им да преобразяват клиентите си до неузнаваемост", заяви Уинстън Джон Касио, говорител на Президентската комисия за борба с организираната престъпност (PAOCC).

По думите му тези инструменти могат да създадат напълно нова идентичност на човек.

Клиенти и престъпни връзки

Според властите, клиентите на тези болници включват бегълци и служители на нелегални онлайн казина като - Philippine Offshore Gaming Operator (Pogos), които оперират във Филипините.

Тези казина обслужват играчи от континентален Китай, където хазартът е незаконен, но същевременно се използват като прикритие за престъпни дейности като телефонни измами и трафик на хора.

Арести и липса на лицензи

При акцията в Пасай, град във Филипините, намиращ се недалече от Манила, бяха арестувани трима лекари - двама от Виетнам и един от Китай, нито един от тях не е имал лиценз за работа във Филипините. В болницата, която се простира на площ от около 400 кв. м, беше открит и апарат за хемодиализа, което подсказва за предоставянето на различни медицински процедури в допълнение към пластичната хирургия.

Необходимите мерки

Властите планират да затворят още две нелегални болници през следващите седмици, които според тях са четири пъти по-големи от тази в Пасай.

"Тези нелегални заведения функционират под прикритието на обикновени клиники, но вътре разполагат с най-съвременни технологии, които могат да изненадат дори и най-опитните специалисти", обяснява Касио.

Измами и пластична хирургия

Множество сигнали до властите са помогнали за разкриването на нелегалната болница в Пасай.

"През декември 2022 г. имиграционните служители арестуваха заподозрян член на китайската мафия, който се е подложил на пластична операция, за да избегне разкриване. Този случай подчертава връзката между престъпните групировки и нелегалните болници, които им помагат да се укриват от закона", заяви говорителят на Президентската комисия за борба с организираната престъпност (PAOCC).