В историята ни има много политика и затова познанието на траките и знанието ни за тракийската цивилизация години наред са "заключен извор" за нас и съвременния свят. Пред високите и високоизмерни концепции за живота на траките, ние днес изглеждаме като аборигени. Това заяви пред Дарик изпълнителният директор на Фестивала Тракийски мистерии Пламен Иванов.  

В последния ден на септември, Пловдив ще е домакин на най-мащабното културно събитие в България, свързано с  древната история, традициите и изкуството на траките. Интерактивният спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма", който ще е кулминацията на фестивала,  ще може да се гледа на 30.09.2023 г . от 21:00 ч. на Античния театър. Преживяването е за всеки, който желае да се запознае отблизо с древната тракийска култура, нейните свещени корени, традиции и послания. Музиката, хореографията, сценичните костюми и цялата сценография на спектакъла са една среща между минало и настояще. Навлизайки в митичното пространство на древните, зрителите ще се докоснат до едно друго измерение и до непреходното съкровище на траките – Божествената Реч.

Фестивалът и спектакълът се реализират на база на много проучвания и вдъхновението на екипа да сътвори нещо наистина живо, което показва как профанното може да бъде в едно с висшето - сакралното. Такава е била философията на живот на траките, чиято древна цивилизация се е развивала по нашите земи. Като съпътстващи събития по време на фестивала са включени серия лекции, шествие и интересни ателиета на Античния театър, свързани с древните традиции и обичаите на траките. Музиката за спектакъла е създадена от екип композитори, между които и Елица Александрова.

Откъде знаем музикалните тонове, на които е свирил Орфей и още за създаването на фестивала, може да чуете от разговора на Петър Тодоров с изпълнителния директор на фестивала -  Пламен Иванов.

Програмата на фестивала Тракийски мистерии в Пловдив, 30 септември 2023 г.:

* 30.09.2023, 14:30 ч. в Античния театър Пловдив - Изложба „Тракийски Мистерии" - дигиталният артист Диляна Ангелова ще представи своята обновена колекция от внушителни платна, провокиращи с дълбоката си орфическа символика. 

* 30.09.2023, 16:00 ч. в Античен Римски Стадион, Пловдив - Лекции на тема „Древната тракийска култура, език и цивилизация и приложението на културното наследство на траките в нашето съвремие". Лектори ще са представители на Института по Т-наука, Фондация „Родов Завет“ и Сдружение „Академия Орфика“. 

* 30.09.2023 г., 17:30 ч. Фестивалното Шествие към Античния театър.

* 30.09.2023 г., 18:00 ч. в Античния театър Пловдив - ателиета, уникалните по рода си уъркшопи за тракийския бит и култура ще запознаят участниците с разбирането на траките за техния бит, потапяйки ги в  античната атмосфера на мистиката и силите, закодирани в приготвянето на обредната храна, облекло и ритуалните предмети, съпътстващи процесиите във всеки етап от свещения празничен цикъл:

Мистерията на българския обреден хляб - участниците в тази работилница ще се докоснат до тайнството и дълбоките „послания", закодирани от предците ни траките в приготвянето на хляба. Традиция, която живее и днес и е просъществувала през вековете във фолклора и домашната среда на българските благословени родове.

Мистерията на Тракийската одежда - участниците в тази работилница ще се запознаят със сакралната символика и предназначение на дрехата, като послание, което невидимите сили, обуславящи живота ни, „прочитат". Те ще се запознаят със Словото, което древните траки са влагали в своята одежда и ще имат възможността „да се пременят в дрехите" на древните траки, чрез подготвени реплики на облекла, като тези от изображения върху автентични артефакти.

Мистерията на оброчните глинени плочки - участниците в тази работилница ще се докоснат и ще научат повече за тракийските оброчни плочки със свещени текстове, призоваващи благослов и защита, открити в древни археологически находки по нашите земи от тази епоха. Те ще се запознаят с разчитането на сакралните послания, за отношението на траките към писаното слово и ще могат да изпишат лична оброчна плочка с орфически признателни формули на свещената тракийска писменост.

30.09.2023, 21:00 ч. в Античния театър Пловдив, спектакъл „Тракийска Мистерийна Драма"

Билети на касите на Ивентим и на място от Академия Орфика.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура"/ National Culture Fund, Bulgaria.

На какъв език са говорили траките, защо знанията им за света и Вселената са забулени в тайна хилядолетия наред, кои традиции и обичаи пазим и до днес, какви са посланията на учението на Орфей?  - Втората част от разговора с изпълнителният директор на фестивала -  Пламен Иванов и с Десислава Иванова - един от лекторите на събитието, може да слушате в деня, преди откриването на фестивала - на 29 септември в обзорната програма на Дарик след 11 ч.