Ваксините срещу КОВИД-19 може би са спасили живота на милиони хора, но те не ограничиха значително разпространението на заразата, заяви Световната здравна организация (СЗО). Затова тя призова изследователите да разработят нови ваксини, които да намалят броя на инфекциите, предаде ДПА.

Ваксинационният център на „Пирогов“ не работи

Според СЗО това трябва да бъдат ваксини, които са по-лесни за прилагане от сегашните, например спрейове за впръскване в носа. "Даже там, където е достигнато 70-процентно покритие с ваксини, ако значителен брой здравни работници, възрастни хора и членове на други рискови групи останат неваксинирани, смъртните случаи ще продължават, здравните системи ще остават под натиск, а глобалното  възстановяване ще бъде изложено на риск", каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Близо 200 новозаразени с коронавирус във Варна

СЗО е променила и глобалните се цели за ваксинация - до 100 процента ваксиниране сред здравните работници, лицата над 60-годишна възраст и хората под риск заради хронични заболявания. Предишната цел за ваксинация на 70 процента от населението на всяка страна бе постигната до края на юни само в 58 държави.

Новите случаи на Ковид у нас са 1640

Според изследване на "Импириъл колидж" в Лондон, публикувано миналия месец в списанието "Лансет", животът на близо 20 милиона души е бил спасен заради ваксинация срещу коронавируса. Но в по-бедните страни едва 28 процента от възрастните и 37 процента от медицинския персонал са ваксинирани.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм