На врачанска сцена се завръща майсторът на виолончелото, румънецът със световна кариера - Антон Никулеску.

Симфониетата посрещна и още един изтъкнат музикант, турския диригент Хакан Шенсой, който е изучавал дълги години цигулка при именити професори в Истанбул и по света, включително в Кралския музикален колеж Лондон в класа на Тревър Уилямс, след което започва да учи "Теория на музиката" и „Дирижиране“ усъвършенствайки уменията си при Джанлуиджи Джелмети в Мизикалната академия в Сиена и академията на Ренгим Гьокмен в Измир.

 В биографията на именития маестро Шенсой се посочва, че той е първият и единствен турски диригент, на сцената на миланската "Ла скала" от 240 години насам.

Именно прочутия оперен театър „Ла скала“ е допирната точка в творческия път на двамата гостуващи световни музиканти.

Солистът Антон Никулеску, който започва активно кариерата си още като дете-чудо в родния Букурещ, носител на редица престижни награди от конкурси, е бил водач на групата на виолончелите в миланската "Ла скала", както и в „Тетро комунале“ във Флоренция и оперния театър „Белини“ в Катания. Концертира в цял свят и свири на уникален инструмент „Пиетро Гуарниери – Мантуа“ от 1709 г.

В програмата на концерта на 17.04 от 19.00ч. в градската концертна зала на Враца, са включени М. Лисенко – Увертюра към операта „Тарас Булба“; Н. Мясковски – Концерт за виолончело и оркестър, оп. 66 и П. Чайковски – „Франческа да Римини“, симфонична фантазия в ми минор, оп. 3

Билети и абонаментни карти за Юбилейния полусезон Зима-Пролет'24 на Симфониета-Враца, са в продажба в Билетен център "Гъбката". За резервации и информация, т. 0896718303, 0899827060.