еграмотните деца ще се превърнат в още по-неграмотни възрастни. Четенето и грамотността са въпрос на национална сигурност и на бъдещето", заяви издателят Светлозар Желев в предаването "Кой говори" по Дарик радио с водещ Мария Черешева.

8 декември - празник на студентите

"Всички студенти празнуват днес, а и не само те, няма бивши студенти", каза той, отбелязвайки празника на студентите.

Резултатите на PISA

Светлозар Желев изрази своето мнение относно успеха в образованието, коментирайки резултатите от PISA. Според тях има сериозни пропуски в учебните постижения на българските ученици: "Проблемът на разломите в нашето общество влияят на образованието - тема, която обсъждаме от много време, реформа, която така и не може да се постигне."

Основата на всичко е любознателността

Когато говорим за културата, грамотността и четенето, ние трябва да разберем, че не става въпрос само за децата, става въпрос и за възрастните, въобще за подготовката на обществото ни, защото в крайна сметка в основата на всичко стои любознателността – нещо, което се създава в обществото, в семейството и в училище. Начинът, по който се преподава и възпитава, е основен проблем, над който трябва да се работи.

Модернизация

Надя Шабани, изпълнителен директор на БЦНП, коментира, че резултатите от PISA не са изненадващи и произтичат от по-широките промени в обществото. Тя подчерта необходимостта от модернизация в системата на образование, като призова към промяна в начина на преподаване и учене: "Това, което се случва с децата, всъщност е производно на цялото положение в обществото. Поколенията се променят, няма как да се преподава по същия начин. Защо не ни се получава модернизацията? Трябва да се замислим и да променим наистина нещата".

Промяна

Пиар експертът Любомир Аламанов се фокусира върху връзката между ценностите и образованието. Той коментира проблема, че образованието често е подценявано и свърза този феномен с менталитета и стойностната система в страната. Аламанов заяви, че без промяна в тези области няма да има значителна промяна в образованието: "Основният проблем е, че когато образованието не е на почит и се вижда как простаци се издигат до най-високите върхове на политиката и в други сфери, хората си казват, за какво ми е нужно образованието, като има и друг път. Ако манталитетът и ценностната система не се променят, тогава няма как да има желание да се промени и цялата система".

"В нашата система се изискват единствено и само знания, и това е един от най-големите ни проблеми, това ражда и другите ни бъдещи проблеми. Културата е в основата на всички проблеми", допълни Светлозар Желев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм