Българските ученици са на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно. Това сочат резултатите за България от международно оценяване на учениците – PISA. 

По математика те имат 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16, а по природни науки точките на страната ни са с три по-малко от 2018 г. 

54% от българските деветокласници са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53% от тях нямат елементарни четивни умения, а 48% от тях са с драстични дефицити по природни науки, става ясно от резултатите, които се доближават до нивата от 2006 година. 

Отличници по математика са Сингапур, Китай, Япония, Корея и  Естония. При четенето начело е Сингапур, а след него се нареждат Ирландия и Япония. Изследването се извършва сред 15-годишните ученици в близо 80 страни по света от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. У нас то е проведено през март и април миналата година и е обхванало над 6100 ученици от над 200 училища от цялата страна.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм