Средствата, които са отпуснати от правителството на община Карлово за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводнението от 2 септември 2022 година, са изчерпани, съобщи кметът д-р Емил Кабаиванов. По думите му, от първоначално поисканите над 75 млн. лева в Общината са получени едва 17,6 млн. лв.

Градоначалникът настоява за спешно свикване на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която не е заседавала от 15 декември, 2023-та година.

В момента на няколко места в община Карлово текат дейности по изграждане на разрушените мостове, речните корита и улици. Има опасност обаче фирмите - изпълнители на проектите да прекратят работа, тъй като местната управа няма налични средства, с които да се разплати. Трупат се задължения, за които държавата е поела ангажимент, но не отпуска необходимите финансови ресурси. Освен всичко друго преустановяването на строителните работи в речните корита, крие заплаха и от нови наводнения, предвид очакваните пролетни дъждове. Жителите на пострадалите населени места са неспокойни и се притесняват, че недовършеното строителство, може да доведе до нови кризисни ситуации, подчерта кметът на Карлово.

Той иска и спешна среща с бъдещия служебен министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството, за да ги запознае в детайли с критичното недофинансиране на възстановителните работи и да получи тяхното съдействие.

В началото на годината Емил Кабаиванов информира акад. Николай Денков за хода на дейностите, както и за движението на финансовите средства. Извършените проверки от АДФИ не са констатирали нарушения и са завършили със заключения, че отпуснатите пари са разходвани законосъобразно и по предназначение, уточняват от общинската администрация на Карлово.