Пловдив отбелязва 169-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов. В тържественото честване от 11:00 ч. ще участват военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“. Ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на едноименния площад пред сградата на общината. Слово за държавника ще произнесе бившият кмет и екс депутат Спас Гърневски, по чиято инициатива площадът носи името на Стамболов.

==================================

Регионалната здравна инспекция в Смолян разполага с нова ваксина срещу COVID-19. Тя е с търговско наименование „VidPrevtyn“, произведена от компанията Sanofi Pasteur. Ваксината е рекомбинантна и е подходяща за бустер при възрастни, които преди това са получили РНК или аденовирусна векторна ваксина срещу COVID-19. Ваксината се прилага интрамускулно като единична доза 0,5 ml поне 4 месеца след предишна ваксина срещу коронавирус. Ваксината VidPrevtyn Beta се прилага само в имунизационния кабинет на РЗИ-Смолян след предварително записване на телефон 0301/ 5-89-40.

=====================================

Протокол за сътрудничество подписаха кметовете на побратимените градове Хасково и Люлебургас - Станислав Дечев и Мурат Геренли. Домакин на церемонията бе турската община, където присъстваха генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров и представители на местната власт в Люлебургас. Побратимените градове ще си сътрудничат в осъществяването на съвместни инициативи и проекти в културата и изкуството, младежки дейности и образование, околна среда, туризъм и други.

========================================

Държавният план-прием в V и VIII клас и на допълнителния в XI клас в гимназиите и средните училища за учебната 2023-2024 година ще бъде обсъден днес в Хасково. Заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие е насрочено за 14 ч. в зала „Марица“. Целта е да бъдат съгласувани предложенията на РУО-Хасково за държавния план-прием. За миналата година бяха утвърдени 78 паралелки за 8 клас, от които 8 дуални.

============================================

Общинският съветник от ГЕРБ инж. Иван Пукнев се оттегля от поста си в градския съвет във Велинград. Общинската избирателна комисия е разгледала искането и е прекратила мандата му. На мястото на инж. Пукнев е трябвало да застане следващата в листата на партията Радка Димитрова, но тя също се е отказала. Така в градския парламент влиза Георги Навяков.

========================================

Съдът в Асеновград остави в ареста учителя, обвинен в интимни отношения с 15-годишна ученичка. Родителите на момичето разбират за връзката между двамата от чат между тях. След като сигнализират директорката на училището, тя подава сигнал в полицията и мъжът бе задържан. Решението на магистратите може да бъде обжалвано в Окръжен съд-Пловдив.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова