Прокуратурата в Пловдив започва проверка за подготвката на общините в областта за зимното поддържане в населените места, както и за състоянието на пътната мрежа и маркировката. В едномесечен срок всички кметове трябва да изготвят справки, в които да предоставят информация за броя на снегопочистващите машини, смеси за опесъчаване и за предотвратяване на заледявания, както и за персонала за зимното поддържане и почистване на пътища и тротоари. В справката трябва да бъде посочено кои са фирмите за поддръжка и как е организиран контролът на изпълнението на дейността, подчертават от държавното обвинение.

===================================

Оставката си, като областен управител на Хасково, е депозирал Минко Ангелов заради скандала след сигнал от Българска Легия „Антимафия“ до президентството, в който бе посочено, че покровителства контрабанден канал за парфюми. По думите на служебния премиер Гълъб Донев до няколко дни от МВР ще излязат с резултат от проверката. От 25 ноември Минко Ангелов е в отпуск, а функциите на областен управител изпълнява заместникът му Мартин Узунов. Скандалът избухна след публикации навръх именния ден на Ангелов 11 ноемви. Тогава той отказа да коментира, а на личната си страница в социалната мрежа написа, че нищо в сигнала срещу него не отговаря на истината. Във Фейсбук вчера Минко Ангелов пише: „Морално и почтено е да си депозирам оставката като областен управител, докато приключат проверките на отговорните институции въпреки, че изнесената информация е пасквил, съшит с бели конци и опит за омаскаряване с цел дискредитирането ми като борец за законност и справедливост...  Винаги съм работил, спазвайки законите на страната и в интерес на българските граждани.

================================

Фармацевти искат помощ за денонощна аптека в Пазарджик. Общината в града се ангажира с финансиране за нощните смени през цялата 2023 г. Това стана ясно след среща на представители на Районната колегия на фармацевтите с кмета на града Тодор Попов. В момента нощем може да се разчита на единствения вендинг автомат, в който обаче е разрешено да се предлагат ограничен асортимент от медикаменти и консумативи. Хората в града и околните села се нуждаят от денонощна аптека, но за фирмите от този бранш е непосилно да поемат разходите за нощен труд. Затова те търсят подкрепа от Общината.

=================================

До 15 сантиметра достига снежната покривка по високите части в област Смолян тази сутрин, след продължаващите валежи в региона. Пътните настилки са мокри, на места заснежени и поледени, но обработени и проходими при зимни условия, информират от Областното пътно управление. Сняг вали в местата с над и около 1 100 метра надморска височина, а в ниските части валежите са от дъжд. Температурите варират от минус 2 градуса до плюс 4. Сигнали за проблеми по пътните артерии тази нощ в Смолян не са получавани. Дежурна група разчиства паднали камъни по пътя Рудозем – Елховец, на входа на родопския град, къде движението се осъществява с повишено внимание. Няма въведени ограничения в трафика.

====================================

40 картини на 33-ма художници ще бъдат представени в Градската художествена галерия в Пловдив под мотото „Колекция с продължение“. Откриването на експозицията е тази вечер. Защо „Колекция с продължение“? Защото вече 23 години Дарик създава творческа общност от талантливи артистични индивидуалности и защото за радиото е важно да продължи да подкрепя съвременните български художници. От днес до 20 декември пловдивчани и гости на града ще могат да се запознаят с творбите на автори от различни поколения, участвали в пленерите „Звук и цвят“, които Дарик организира от 1999 г. до днес. Сред тях са и произведения на Кольо Карамфилов, Ицко Мазнев, Атанас Хранов, Моника Роменска, Станимир Видев, Лора Пармакова – все знакови имена в съвременното изобразително изкуство, чиято житейска и творческа съдба е свързана с Града под тепетата. Колекцията на Дарик съхранява над 600 творби, носещи белезите на времето и вдъхновението на повече от 180 съвременни художници. „Тази колекция не е само на Дарик – казваше създателят на първото частно национално радио в България Радосвет Радев – тя е колекция на България, памет на духа…“ Творби от Колекцията на  Дарик са представяни в много градове на страната, както и в галерии във Виена, Братислава, Прага, Лондон, Париж, Берлин и Будапеща. Настоящата изложба е четвърта поред за тази година и е подкрепена от Национален фонд култура. Куратор е Албена Спасова, консултант на пленерите и на колекцията. Откриването е от 18.00 ч. в Градската художестваена галерия - за всички ценители, участници и приятели на Дарик.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова и Адриан Кулев