Внасят в прокуратурата материалите от проверката по случая с двата джипа, които в събота вечерта се покатериха на стълбите на Паметника на Съединението в Пловдив. За вандалската проява нямаше официално подаден сигнал, а полицията се самосезира след разпространен клип във Фейсбук. Установени са шофьорите на високопроходимите автомобили - младежи на 23 и 25 години. Пред разследващите те обяснили, че снимали кадри за музикален видеоклип.

===================================

Валежи от сняг с различна интензивност има в Смолянско, като пътищата са проходими при зимни условия, информират от Областното пътно управление. През нощта не са постъпвали сигнали за инциденти, като на този етап няма и въведени ограничения. Във високите части на региона има заснежаване по пътните платна. Температурите варират от минус 3 до плюс 2 градуса. Заради обявения за днес предупредителен жълт код за валежи, от дежурната част на Пътното управление призовават шофьорите да се движат със съобразена скорост и с подготвени за зимни условия автомобили.

Първи сняг за сезона с образуване на снежна покривка до 10 см и заледяване на пътните настилки се очакват и в общините Ардино, Крумовград, Кирково, Джебел, Момчилград и Кърджали. За област Хасково прогнозата е за значителни валежи от дъжд с количества между 20 и 25 mm.

================================

Само седмица след отстраняването му кметът на Ракитово Георги Холянов е върнат на поста. Това стана отново с решение на Общинската избирателна комисия (ОИК), която е отменила предходното си решение - за предсрочно прекратяване на мандата. Обратът идва, след обжалване пред ЦИК. Оттам се произнасят, че отстраняването по закон може да се реши с квалифицирано мнозинство, или с две трети от гласовете на членовете на ОИК. От десет присъстващи шестима са гласували за прекратяване на правомощията, четирима са били против. До казуса се стигна след сигнал, че Холянов е едноличен собственик на капитала в три фирми, от които не се е оттеглил след встъпването си в длъжност като кмет.

==================================

От днес до 9 декември всеки желаещ може да провери безплатно и анонимно своя ХИВ-статус в лабораторията на РЗИ-Пазарджик на ул. “Болнична“ №17, съобщават от ведомството. Тестовете с извършват всеки ден от 9:00 до 16:00 часа. Инициативата на Здравната инспекция е по повод Националната АНТИСПИН кампания и 1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН. Тя има за цел да привлече повиши обществената осведоменост за начините за предпазване от ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

================================

По повод 70 години от създаването си Регионалната здравна инспекция организира безплатни профилактични прегледи в Смолян и Рудозем на 2 и 3 декември. Жителите на двата града могат да се консултират с дерматолога проф. д-р Николай Цанков, със специалиста по репродуктивно здраве - акушер-гинеколог проф. д-р Атанас Щерев и доц. д-р Пламен Попиванов - ендокринолог. Прегледите ще се извършват след предварително записване на телефон 0301/ 5-89-30. Като част от проявите за 70-годишния юбилей на РЗИ са заседание на Регионалния съвет по здравеопазване и дискусия на тема "Оптимизиране на дейността на лечебните заведения“.

==============================

Димитровград се обединява в каузата „Заедно за Светла“. 40-годишна самотна майка на две дъщерички събира средства за лечението си в Турция. Светла Калайкова има туморни образования в малкия таз. След направена спешна операция за отстраняването им, е установено, че има метастази в мускулатурата на дебелото черво и по повърхността на черния дроб. Светла е социален работник в Димитровград и се надява, че може да оздравее и да види отново усмивките на децата си.

==================================

Благотворителна изложба в полза на 2-годишния Дани Кацаров, който се нуждае от специализирано лечение и рехабилитация, се открива днес от 12:00 ч. в Медицинския университет в Пловдив. Експозицията е на арт ателието във висшето училище и включва над 80 творби на 10 преподаватели, студенти и служители. Наред с откупуването на картините, на място ще могат да се правят и дарения. Изложбата може да се види до 23 декември в Учебен корпус 1 и в Аудиторния комплекс.

==================================

17 322 лева събраха само за ден в град Сърница с традиционния благотворителен базар в помощ на деца, останали без родители. Инициативата се провежда под егидата на Главното мюфтийство като част от кампанията “Седмица на сираците“. Кметът на Сърница Неби Бозов изказа специални благодарности на хората за това, че отново са отворили сърцата си и са се включили в доброто дело.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова