Бедствието се дължи на огромното количество дъжд в райна на Карловско и пловдивските села. Това заяви в ефира на Дарик областният управител на Пловдив Ангел Стоев. Той уточни, че местните хора са обикаляли, заедно с разследващите и прокурорите, всички критичните точки в планината. По думите му - тези екипи са установили, че няма незаконна сеч. Деретата и коритата са били почистени - категорично показва проверката. Бедствието се дължи на огромното количество валежи, които са  били 200 литра на квадратен метър, съобщи още в ефира на Дарик Ангел Стоев. Няма инфраструктура, която да издържи на този проливен дъжд и в случая причината за наводненията е скъсана дига на една от реките, за което са отговорни Напоителни системи, категоричен е областният управител на Пловдив. Той допълни, че е задължително да се въведе и система за ранно предупреждение за оповестяване на населението. Факт е, че голяма част от хората отказаха да напуснат домовете си, по време на евакуацията. На трето място - общините и държавата трябва да имат екипи, които да реагират веднага в бедстващите места. В дейностите на "Напоителни системи" трябва да се вменят задължителни законови действия по превенция на бедствия, свързани с наводнения, каза още пред Дарик Ангел Стоев.
==============================

Жители на 7 населени места от община Баните ще бойкотират вота на 2 октомври заради неремонтирания път Загражден-Белица. Хората настояват за незабавно подновяване на работата по пътната отсечка. Надеждите на местните са, че с довършването на трасето и с природните ресурси и лековита минерална вода в региона, общината ще стане и по-привлекателна и за туристи.


========================

Мостът над р. Мъртвица, на пътя между селата Дъбене и Войнягово, ще бъде отворен днес, съобщиха от Кризисния щаб на Община Карлово. Съоръжението, което беше разрушено при водното бедствие в региона, беше възстановено, но само часове след това беше взето решение отново да се затвори, заради нуждата от допълнително разширяване и укрепване с цел безопасно преминаване на автобуси, камиони и друга едрогабаритна техника. На моста ще бъде поставена и нужната пътна сигнализация. Работата в пострадалите от наводненията карловски села продължава.
===============================

Два буса с дарения изпратиха от Пещера за карловското село Каравелово. Десетки граждани се включиха в кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията хора. Даренията са предадени на длъжностни лица в общината и ще бъдат разпределени сред населението. "Гледката е съкрушаваща. Хората там разчитат на добрите българи, за да се справят със злочестието си", каза Рамадан Абазов - медиатор в местната администрация след завръщането си в Пещера.
=====================================

Фондът за развитие на летище Пловдив се разраства. Това съобщи председателят на Съвета на директорите на Летище "Пловдив" Дойчин Ангелов след среща във Велинград за разширението на членовете на фонда. Преговоря се и с нови авиокомпании, чрез които да се осъществяват полети до нови дестинации. На финал са разговорите и за две линии до Турция. Намерението е максимално бързо да се развие пътникопотокът към летището и вече има разговори за евентуално базиране на бизнес самолет, който да предоставя такава услуга за българските потребители. В момента на пловдивския аеропорт седмично се обработват 14 полета. Членове на Фонда към този момент са осем общини. Интерес се проявява и от много други общини.
========================================

За 95-годишнината си се готвят от читалище „Събуждане“ в димитровградското село Радиево. Празникът ще е на 30 септември, от 19 ч., в големия салон на читалището. Кулминацията на концерта ще е участието на Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ от Хасково. Преди броени дни танцовият състав „Тракийци“ на читалището в Радиево с ръководител  Петя Томова се завърна с първа награда от Националния музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ в Китен. С първо място бяха отличени и водените от Тотка Григорова мъжка и женска фолклорни групи, както и смесената в категория над 19 години. Входът за концерта след седмица е свободен.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова