С протест ще започне гласуването на новия Общ устройствен план /ОУП/ на Пловдив. Гражданското недоволство е предвидено преди заседанието на Общинския съвет този четвъртък. „Искаме обществени зелени пространства, а не частни комплекси“, заявяват инициаторите на протеста, който се организира в  социалните мрежи под мотото „Да запазим парк "Отдих и култура" от застрояване. Според тях в новия план се предвижда малко над 81 дка площ от парка да бъде застроена с жилищни сгради на 3 етажа. Миналата седмица Експертният съвет по устройство на територията прие окончателния проект за изменение на Общия устройствен план на Пловдив. Планът касае развитието на Общината в следващите 15-20 години.

Групата съветници на ГЕРБ ще подкрепят новия план, съобщи лидерът на градската структура на партията екс кметът Иван Тотев. „ОУП е най-дългоочакваният стратегически документ на община Пловдив. С приемането му се затваря вратата на процеса на презастрояване“, подчерта Тотев. По думите му, проектът поставя рамки от  законоустановени параметри и режими.

Общинските съветници от Демократична България ще настояват в четвъртък местният парламент на Пловдив да гласува „против“ апорта на акциите на Панаира от Варна. Според адвокат Веселина Александрова, решението ще е историческо, защото Общинският съвет на Пловдив може да блокира окончателното превземане на емблематичния изложбен център от Георги Гергов, но може и да му го подари. В същия ден от 13 часа е насрочено и Общото събрание на акционерите на „Пълдин Туринвест“, на което да се приеме Община Варна като акционер.

БСП внесе предложение до Общинския съвет на Пловдив сградата, в която се помещаваше БНБ, да бъде преобразувана от частна в публична общинска собственост. Социалистите смятат, че така ще се спре спекулацията, че сградата ще бъде предоставена на частни инвеститори. В предложението на Градския съвет на БСП се иска да бъде инициирано обществено обсъждане, за да бъде взето предвид и мнението на пловдивчани при определяне предназначението на сградата. От червената партия считат, че е добра идея бившата сграда на БНБ да стане Музей на Пловдив.

===============================

Кметът на община Ракитово да бъде отстранен от поста - това решение е взето от Общинската избирателна комисия в града след заседание, проведено снощи. Повод за него стана сигнал от Димитър Делиев, че местният управник не се е отказал от бизнеса си. Проверката по казуса започна по-рано този месец, като тогава от комисията изискаха справки от Търговския регистър и Агенцията по вписванията. Представените данни сочат, че Холянов е едноличен собственик на капитала в три дружества, занимаващи се с дърводобив, търговия и хотелиерство, като след заемане на публичната длъжност само е вписал за техен управител жена си Сузана Холянова. Георги Холянов пое поста от баща си Костадин Холянов, който също бе отстранен от кметския стол заради конфликт на интереси. Обжалва решението, но не доживя до окончателно решение на съда. Предстои Общинският съвет в Ракитово да избере временно изпълняващ длъжността кмет, до провеждането на редовни местни избори в края на следващата година.

================================

Капсула на времето ще пази послания за няколко поколения напред, като ще бъде поставена в основата на пилон, на който ще се вее българският трикольор на 111 метра височина. Идеята е на организаторите на прочутият Роженски събор. За целта стартира дарителска кампания „България заслужава!“. Същевременно започва и събирането на послания към бъдещето. Инициативата „111 думи, вдъхновени от България“ е насочена към всички ученици, студенти и млади хора, като посланията им ще бъдат запечатани в капсулата на времето в основата на Пилон Рожен за 111 години. Пилонът ще е с диаметър 3 метра при основата и 75 см при върха, а знамето ще бъде с площ от 1000 кв. м. и размери 25х40 метра.

===================================

Общински семеен конкурс за изработване на сурвачка обявиха Историческият музей и Детският и младежки център в Димитровград. Целта е да провокира интереса на децата към символиката на коледната и новогодишна обредност и традиции, коментират организаторите. Всеки участник има право да представи една сурвачка от 12-ти до 16-ти декември в Историческия музей. Всички сурвачки ще бъдат представени в изложба и Коледен благотворителен базар на 22-23 декември.

=========================================

Временно затруднение на движението се очаква днес в отсечката от изхода на Пловдив до село Труд, заради подмяна на осветителни тела на уличното осветление. Екипи на полицията осигуряват безопасността в посочения участък. Водачите да се движат с повишено внимание, призовават от МВР-Пловдив.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова